Mainos

Tukholmassa jaettiin Nobeleita

Nobelin kirjallisuuspalkinnon tänä vuonna saanut puolalainen Wislawa Szymborska otti vastaan lämpimimmät suosionosoitukset, kun Nobelin palkinnot jaettiin Tukholmassa tänään. 73-vuotias runoilija Szymborska oli etukäteen ollut huolissaan siitä, kuinka hän selviää juhlallisesta tilaisuudesta ja kaikesta muusta palkintoon liittyvästä.

Tämänvuotinen Nobel-juhla kesti pidempään kuin tavallisesti, sillä nyt tuli kuluneeksi sata vuotta Alfred Nobelin kuolemasta. Tukholman konserttitalossa tilaisuutta seurasivat mm. kuningas Kaarle Kustaa, kuningatar Silvia ja osa Ruotsin hallituksesta. Szymborska ja kuningas istuivat myöhemmin juhla-aterialla samassa pöydässä.

Yksi palkinnon saajista puuttui, sillä talouden Nobelin saanut amerikkalainen William Vickrey kuoli muutama päivä palkinnon julkistamisen jälkeen. Vickrey jakoi palkinnon englantilaisen James Mirrlessin kanssa. Fysiikan palkinnon saivat amerikkalaiset David Lee, Douglas Osheroff ja Robert Richardson. Kemian palkinto meni amerikkalaisille Robert Curlille ja Richard Smalleylle sekä englantilaiselle Harold Krotolle. Lääketieteen Nobel jaettiin australialaiselle Peter Dohertylle ja sveitsiläiselle Rolf Zinkernagelille.

Kunkin palkinnon suuruus on 7,4 miljoonaa kruunua eli noin viisi miljoonaa markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.