Tukesin virkamiehelle syyte törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä – liittyy Oriveden entiseen kultakaivokseen

Suomeen perustettavalle kaivokselle haetaan rahoitusta erikoisilla väitteillä 8:42
Miten kaivosteollisuus voi Suomessa, entä mihin kaivoksen voi Suomessa perustaa? MTV Uutiset selvitti erikoista kuviota kaivosteollisuuden ympärillä.

Poliisi on epäillyt virkamiehen antaneen "kaivosmyönteisiä" lausuntoja kaivoksesta, jossa on sittemmin tutkittu törkeää ympäristörikosta.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin virkamies on saanut syytteen törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, Tukes kertoi keskiviikkona.

Syyte liittyy lausuntoihin, joita Tukes on antanut australialaisen kaivosyhtiö Dragon Miningin Orivedellä Pirkanmaalla sijaitsevasta, sittemmin toiminnasta poistetusta kultakaivoksesta. Tukesin mukaan lausunnot ovat koskeneet kaivosturvallisuutta.

Tukesin mukaan virkamies on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Häntä ei ole rikosepäilyjen takia pidätetty virasta.

–  Syyte on vakava. Tukes on tehnyt sen vuoksi tehtäväjärjestelyjä ja rajoittaa kyseisen virkamiehen oikeuksia kaivosasioissa syytteen käsittelyn ajan, Tukesin pääjohtaja Kimmo Peltonen sanoo tiedotteessa.

"Ollut enemmän kaivosmyönteinen kuin puolueeton"

Virkamiehen rikosepäily tuli ilmi kultakaivoksen ympäristörikostutkinnan yhteydessä. Kaivokseen epäillään säilötyn huomattava määrä erilaista jätettä.

Pirkanmaan ely-keskus on katsonut, että kyseessä on laiton kaatopaikka. Sisä-Suomen poliisi on tutkinut asiaa rikosnimikkeellä törkeä ympäristön turmeleminen.

Poliisi on aiemmin kertonut, että virkamiehen epäillään olleen lausuntoja antaessaan "enemmän kaivosmyönteinen kuin puolueeton".

–  Syytä epäillä -kynnys on täyttynyt sen osalta, että lausunnot on annettu tavalla, joka ei ole virkamiesmäinen tapa antaa lausuntoja, rikoskomisario Joni Länsipuro sanoi STT:lle kesällä 2021, kun poliisin esitutkinta virkamiehen toiminnasta valmistui.

Ei epäillä tavoitelleen etua itselleen

Poliisi on epäillyt, että virkamiehen toiminnan takia Dragon Mining olisi voinut saada huomattavan suurta hyötyä. Virkamiehen ei ole epäilty tavoitelleen etua itselleen.

Länsipuron mukaan toiminnan motiivi tullee aikanaan esille mahdollisessa oikeudenkäynnissä.

–  Erilaisia käsityksiä ja tutkintalinjoja on tullut esiin. Siinä osittain saattaa vaikuttaa kyseisen virkamiehen tausta kaivostoiminnassa, hän sanoi.

Oriveden kultakaivos ei ole enää toiminnassa. Korkein hallinto-oikeus (KHO) hylkäsi vuonna 2019 Dragon Miningin hakemuksen ympäristöluvasta kaivostoiminnan jatkamiseksi. Kaivos sijoittuu alueelle, jonka läheisyydessä on huomattavia luontoarvoja, KHO totesi ratkaisussaan.

Lue myös:

    Uusimmat