Tukesin johtava kaivosasiantuntija vangittu – poliisi epäilee törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä

Pirkanmaan käräjäoikeus vangitsi keskiviikkona iltapäivällä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin johtavan asiantuntijan epäiltynä törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä. 55-vuotias virkamies työskentelee kaivosasioiden parissa.

Rikoskomisario Joni Länsipuro Sisä-Suomen poliisista kertoo, että rikosepäily on tullut ilmi poliisin tutkiessa Orivedellä Dragon Miningin alueella tapahtuneeksi epäiltyä ympäristörikosta.

Sitä on tutkittu loppuvuodesta 2018 alkaen rikosnimikkeellä törkeä ympäristön turmeleminen.

Poliisi on aiemmin kertonut, että alueelta on löytynyt jätteitä, joita ei ole käsitelty asianmukaisesti. Epäilyssä on kyse jätteiden laittomasta varastoinnista kaivostunneliin. Kultakaivos ei ole enää käytössä.

Länsipuron mukaan ympäristörikoksen tutkinnan yhteydessä on syntynyt epäily virka-aseman väärinkäytöstä. Virkarikoshaarassa ei ole muita epäiltyjä. 

– En voi mennä yksityiskohtiin, Länsipuro sanoo. Oikeus käsitteli vangitsemisvaatimuksen suljetuin ovin.

Syytä epäillä perustein

Epäillyn rikoksen tekoaika on julkisten tietojen  mukaan vuoden 2018 alusta tähän syksyyn ja tekopaikkana Oulu. Vangitseminen tehtiin kevyemmällä syytä epäillä perusteella, ei todennäköisin syin.

Rikoslain mukaan virka-aseman väärinkäyttämiseen syyllistyy sellainen virkamies, joka käyttää virka-asemaansa oman tai toisen hyödyn tai toisen haitan tavoitteluun. Törkeä tekomuoto täyttyy, jos toimissa tavoitellaan suurta hyötyä, aiheutetaan tuntuvaa haittaa tai jos rikos tehdään suunnitelmallisesti tai häikäilemättömästi.

Törkeän virka-aseman väärinkäytön rangaistusasteikko on 4 kk – 4 v vankeutta.

Video: Eduskunnassa keskusteltiin vuosi sitten siitä, pitäisikö kaivosyhtiöiden maksaa enemmän aiheuttamistaan ympäristövahingoista

1:46

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja