Oriveden kultakaivosta käytettiin tunkiona vuosia – syyttäjä: Tukesin virkamies suosi kaivosyhtiötä lausunnossaan

Jos asiassa olisi toimittu lausunnon mukaisesti, kaatopaikkaa ei olisi siivottu, syyttäjä sanoo. Virkamies kiistää syytteen.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin virkamiehelle vaaditaan ehdollista vankeutta törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, joka liittyy Oriveden kultakaivoksen tyhjentämiseen. Johtavana asiantuntijana kaivososastolla työskennelleen virkamiehen tehtävänä oli vuosina 2019–2020 antaa lausuntoja kaivoksen laittoman kaatopaikan siivoamisesta. Syyttäjän mukaan mies suosi toiminnassaan kaivosyhtiötä.

Syytetty kiistää syytteen ja sen, että olisi suosinut yhtiötä. Oikeudenkäynti asiassa alkoi tänään Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Kyse on australialaisen kaivosyhtiö Dragon Miningin sittemmin toiminnasta poistetusta kultakaivoksesta, josta paljastui vuonna 2018 laiton kaatopaikka. Poliisi aloitti tuona vuonna tutkinnan törkeästä ympäristön turmelemisesta. Jätteiden dumppaamisen epäillään tapahtuneen 1990-luvun lopun ja vuoden 2018 välillä.

Ympäristörikostutkinta on vielä kesken. Jätteiden hautaamisesta poliisi epäilee tällä hetkellä useita ihmisiä.

Syyttäjä: Lausunto kielsi työskentelyn

Virkamiehen syyte ei liity jätteiden hautaamiseen, vaan harkintaan kaivoksen tyhjentämisestä. Haastehakemuksen mukaan Pirkanmaan ely-keskus kehotti lokakuussa 2018 kaivosyhtiötä saattamaan jätteiden käsittelyn ja varastoinnin ympäristöluvan mukaiseksi ja poistamaan kaivokseen haudatut jätteet. Tukesin virkamies valmisteli esittelijänä maaliskuussa 2019 lausunnon, jonka mukaan kaatopaikan siivoamiselle ei ole kaivosturvallisuuden vaatimukset täyttäviä edellytyksiä. Syyttäjän mukaan edellytykset kuitenkin oli.

Vuonna 2020 kaivosyhtiö pyysi Tukesilta lausuntoa kaivoksen tyhjentämisestä. Pyyntö lähetettiin yhtiöstä suoraan virkamiehelle, eikä tämä syyttäjän mukaan noudattanut vakiintunutta käytäntöä toimittaa lausuntopyyntö viraston kirjaamoon. Syyttäjän mukaan virkamies laati asiassa lausunnon, joka ei ollut puolueeton, vaan suosi yhtiötä.

–  (Syytetyn) valmistelema lausunto on laadittu sellaiseksi, että se on tarkoitettu käsitettäväksi niin, että Turvallisuus- ja kemikaalivirasto kieltää työskentelyn Oriveden kaivoksen alueella, syytteessä sanotaan.

Tyhjennettiin tänä vuonna

Syyttäjä katsoo, että jos ely-keskus olisi toiminut lausunnon mukaisesti, kaatopaikkaa ei olisi siivottu, mistä kaivosyhtiö olisi saanut suurta taloudellista hyötyä.

–  Yhtiö olisi välttänyt tekemästä valmistelun eli tunnelin kunnostuksen tarkemman työsuunnitelman, kaivoksen kunnostamisen toteutuksen, tutkimuskairauksen ja tarkemman suunnittelun, louhoksen tuennan, louhoksen tyhjennyksen, poistetun materiaalin käsittelyn ja louhoksen täytön.

Kaivos tyhjennettiin tänä vuonna, ja sieltä nostettiin poliisin mukaan yhteensä lähes 300 kuorma-auton kuormallista maa-ainesta, joka sisälsi jätettä. Seassa oli muun muassa metalliromua, sekajätettä, muovia, akkuja ja öljytynnyreitä.

Syyttäjän mukaan virkamies myös antoi vuonna 2020 kaivosyhtiön edustajalle tietoa todistajankuulustelunsa sisällöstä ja keskusteli tämän kanssa esitutkinnassa esitettyihin kysymyksiin vastaamisesta. Tämä oli syyttäjän mukaan vastoin salassapitosäännöksiä. Syytetty katsoo, ettei tietojen antamista voida pitää virka-aseman väärinkäyttämisenä.

Suomeen perustettavalle kaivokselle haetaan rahoitusta erikoisilla väitteillä 8:42
Katso myös: Suomeen perustettavalle kaivokselle haetaan rahoitusta erikoisilla väitteillä

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 10.35.

Lue myös:

    Uusimmat