Kolmea kaivosyhtiön johtohenkilöä epäillään ympäristörikoksesta Oriveden kultakaivoksessa

Oriveden entiseen kultakaivokseen liittyvässä ympäristörikosjutussa on epäiltyinä kolme henkilöä, jotka toimivat tai ovat aiemmin toimineet australialaisen Dragon Mining -kaivosyhtiön johtotehtävissä Suomessa. Myös kaivosyhtiötä epäillään rikoksesta.

Jo vuonna 2018 alkaneessa rikostutkinnassa on kyse kaivoskuiluun kymmenien metrien syvyyteen säilötyistä jätteistä.

Pirkanmaan ely-keskus on katsonut, että kyseessä on laiton kaatopaikka. Sisä-Suomen poliisi tutkii asiaa rikosnimikkeellä törkeä ympäristön turmeleminen.

Poliisi on ollut keskeneräisestä tutkinnasta niukkasanainen eikä ole vahvistanut esimerkiksi epäiltyjen lukumäärää. Poliisi on aiemmin arvioinut, että tutkinta saataisiin valmiiksi mahdollisesti tämän vuoden aikana.

Oriveden kultakaivos ei ole enää toiminnassa. Korkein hallinto-oikeus (KHO) hylkäsi vuonna 2019 Dragon Miningin hakemuksen ympäristöluvasta kaivostoiminnan jatkamiseksi. Kaivos sijoittuu alueelle, jonka läheisyydessä on huomattavia luontoarvoja, toteaa KHO ratkaisussaan.

Alue pidetään eristettynä

Pirkanmaan käräjäoikeus myönsi maanantaina pidennystä määräpäivään, johon mennessä syyte on nostettava. Samalla käräjäoikeus piti voimassa määräyksen, jonka mukaan alue on pidettävä eristettynä.

Eristämisen perusteena on se, että poliisi haluaa varmasti päästä paikalle siinä vaiheessa, kun louhosta aletaan tyhjentää.

Kutsu käräjäoikeuden pakkokeinoistuntoon on lähetetty epäillyille, mutta he eivät saapuneet paikalle. Epäiltyjen nimet ilmenevät käräjäoikeuden asiakirjoista.

Asiaan liittyy myös virkarikosepäily. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin kaivosasioiden parissa työskennellyttä virkamiestä epäillään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Poliisitutkinta on hiljattain valmistunut, ja asia on syyteharkinnassa.

Tukes on antanut kaksi lausuntoa Oriveden kaivoksesta. Niiden mukaan jätteiden poistaminen voi aiheuttaa sortumisvaaran ja työntekijöille hengenvaaran.

Lue myös:

    Uusimmat