Virkamiehelle puhtaat paperit lausunnostaan – kultakaivoksen ei tarvinnut siivota laitonta kaatopaikkaa Orivedellä

Luonnonsuojelyhdistys pelkää kaivosyrityksen näytteiden ottamisenkin olevan tuhoisaa 2:17
Katso myös: Luonnonsuojelyhdistys pelkää kaivosyrityksen näytteiden ottamisenkin olevan tuhoisaa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin virkamies ei ollut puolueellinen lausunnoissa Oriveden kultakaivoksen tyhjentämisestä, Pirkanmaan käräjäoikeus katsoi tänään torstaina.

Syyttäjä vaati virkamiehelle ehdollista vankeutta törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Syyttäjän mukaan virkamiehen valmistelemat lausunnot kultakaivoksen tyhjentämisestä olivat puolueellisia ja pyrkivät hyödyttämään kaivosyhtiötä.

Kyse oli australialaisen kaivosyhtiö Dragon Miningin sittemmin toiminnasta poistetusta kultakaivoksesta, josta paljastui vuonna 2018 laiton kaatopaikka. 

Pirkanmaan ely-keskus kehotti kaivosyhtiötä poistamaan jätteet kaivoksesta ja pyysi Tukesilta lausuntoa asiasta. Tukesin virkamies valmisteli kaksi lausuntoa, joiden mukaan kaatopaikan siivoamiselle ei ollut edellytyksiä.

Syyttäjän mukaan edellytykset olivat olemassa ja virkamies pyrki valmistelemillaan lausunnoilla hyödyttämään kaivosyhtiötä, koska syyttäjän mukaan yhtiö olisi hyötynyt taloudellisesti siitä, että kaatopaikkaa ei olisi siivottu.

Suomeen perustettavalle kaivokselle haetaan rahoitusta erikoisilla väitteillä 8:42
Katso myös: Suomeen perustettavalle kaivokselle haetaan rahoitusta erikoisilla väitteillä

Vaarat vakavia ja todellisia

Käräjäoikeus huomioi, että Tukes ei kaivosviranomaisena voinut lausunnoissaan arvioida tilannetta ely-keskuksen tavoin ympäristönsuojelun näkökulmasta, vaan sen tehtävänä oli arvioida asiaa yksinomaan kaivosturvallisuuden näkökulmasta. 

Asiassa kuullut Tukesin johtoon kuuluvat todistajat sanoivat, että lausunnot olivat asiallisia eikä kukaan heistä pitänyt niitä kaivosyhtiötä suosivina.

– (Todistaja)lausunnoista on käynyt ilmi se, että Oriveden jätelouhoksen kaltainen tyhjentäminen on ollut hyvin poikkeuksellista, eikä vastaavasta vanhan kaivoksen tyhjentämisestä ole ollut kokemusta. Edelleen he kaikki ovat tuoneet esiin sen, että lausunnoissa esiin tuodut lukuisat riski- ja vaaratekijät ovat olleet vakavia ja todellisia, oikeus kirjoitti tuomiossaan.

Kaivos tyhjennettiin lopulta tänä vuonna, ja sieltä nostettiin poliisin mukaan yhteensä lähes 300 kuorma-autollista maa-ainesta, joka sisälsi jätettä. Seassa oli muun muassa metalliromua, sekajätettä, muovia, akkuja ja öljytynnyreitä.

Tyhjentäminen tehtiin kuitenkin eri tavalla kuin mihin virkamiehen aikanaan valmistelemat lausunnot perustuivat. Tyhjentämistä varten kaivokseen rakennettiin kokonaan uusi tunneli, mitä pitkin jätteet kuljetettiin pois.

– Tältä osin tyhjennyksen suorittaneelle kaivosyhtiölle on aiheutunut moninkertaiset kustannukset uuden tunnelin rakentamisesta verrattuna kustannuksiin, jos tyhjentäminen olisi voitu tehdä voimassaolevien tasojen 85 tai 66 kautta. Siten kaivosyhtiö ei ole saanut taloudellista hyötyä (virkamiehen) valmistelemien lausuntojen johdosta, oikeus katsoi.

 

Lue myös:

    Uusimmat