Älä jätä tällaisia esineitä auringonpaisteeseen! Kesämoka voi aiheuttaa salakavalasti kehittyvän tulipalon

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) varoittaa auringonpaisteeseen jätettyjen esineiden aiheuttamasta tulipaloriskistä.

Tiesithän, ettei suoraan auringonpaisteeseen kannata jättää lasi- tai muoviesineitä? Tukes kertoo tiedotteessaan, että sen tietoon on tullut tapauksia, joissa auringonvaloon jätetty esine on polttopisteen muodostettuaan sytyttänyt lähistöllä olevaa paloherkkää materiaalia tuleen.

Tukesille tulee säännöllisesti ilmoituksia erilaisten koriste-esineiden, heijastavien pintojen, kastelupallojen ja astioiden auringonvalossa muodostamista polttopisteistä. Polttopisteet voivat aiheuttaa omaisuusvahinkoja erilaisille pinnoille. Vaarana on usein huomaamatta ja salakavalasti kehittyvä tulipalo, kun polttopiste osuu herkästi syttyvään materiaaliin. 

Tyypillisiä polttopisteen aiheuttavia esineitä ovat esimerkiksi vesikannut ja muut astiat, pyöreät koriste-esineet, silmälasit ja suurentavat peilit. Näiden esineiden lähellä herkästi syttyviä materiaaleja ovat vaikkapa kuivat istutukset tai lehdet, tekstiilit, pahvit ja paperit. 

– Polttopisteen voi muodostaa esimerkiksi kupera valoa heijastava esine, josta heijastuvat auringonsäteet keskittyvät pienelle alueelle esineen lähelle. Normaalit kodinesineet aiheuttavat vaarallisen polttopisteen yleensä vain esineen välittömään läheisyyteen, sanoo Tukesin ylitarkastaja Jere Heikkinen tiedotteessa.

Polttopisteen aiheuttamia vaurioita ei aina osata yhdistää varsinaiseen aiheuttajaan. Esimerkiksi pihapöydän varuiot voivat muistuttaa savukkeen polttamia jälkiä.

– Erityisen korkean riskin tuotteita ovat kasteluvahteina käytettävät kastelupallot, koska niiden on tarkoitus huolehtia kasvien vedensaannista asukkaan poissa ollessa. Tällaisessa tilanteessa paikalla ei välttämättä ole ketään havaitsemassa alkavaa tulipaloa, Heikkinen varoittaa.

Palovaroitin ei välttämättä ehdi reagoimaan terassipaloon. Juttu jatkuu videon alla.

Palovaroitin ei välttämättä ehdi reagoimaan terassipaloon 0:51
Vakuutusyhtiö Ifin mukaan terassilta ja parvekkeilta alkaneet tulipalot aiheuttavat keskimäärin suurempia palovahinkoja kuin muut kodissa tapahtuvat palot, sillä palovaroitin ei välttämättä ehdi reagoida ajoissa.

Näin ehkäiset palovaaraa

Kerää kirkkaat lasit ja muoviesineet pois auringosta aina käytön jälkeen, Tukes ohjeistaa. Ikkunalaudoilla tai muualla suorassa auringonpaisteessa ei tule säilyttää silmälaseja tai pyöreitä heijastavia koriste-esineitä.

Kasteluvahteja käytettäessä kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta. Käyttöön kannattaa valita muotoilulltaan tai väriltään sellasia tuotteita, jotka eivät muodosta polttopistettä.

Lähde: Tukes

 

Lue myös:

    Uusimmat