Tukes julkaisi videon, jossa ilotulitteita murskataan supersuositulla puristimella – "Halusimme tavoittaa uuden kohderyhmän"

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ryhtyi yhteistyöhön Youtubessa suuren suosion saaneen suomalaispariskunnan kanssa.

Lauri ja Anni Vuohensilta pitävät Youtubessa Hydraulic Press –kanavaa. Kanavalla julkaistaan videoita, joissa hydraulisella puristimella prässätään rikki erilaisia tavaroita. Kanavalla on yli miljoona tilaajaa.

Uuden vuoden alla julkaistussa jaksossa puristimeen joutuu erilaisia ilotulitteita. Kyseessä on jakso, joka on toteutettu yhteistyössä Tukesin kanssa. Tarkoituksena on teroittaa ihmisille muun muassa suojalasien käytön tärkeyttä.

Videon alussa Lauri Vuohensilta kertoo englannin kielellä, että video on tehty yhteistyössä Tukesin kanssa ja samalla hän muistuttaa suojalasien käytöstä.

– Olemme pyrkineet hakemaan vuosien varrella ilotuliteturvaviestintään sellaisia kanavia, joita tämä meidän perinteinen viestintä ei tavoita, Tukesin viestintäjohtaja Johanna Salomaa-Valkamo sanoo.

Keski-ikäisiä miehiä paljon vammautuneissa

Viime vuonna Tukesin ilotuliteturvakampanjassa oli mukana tubettaja. 

Tämän vuoden kampanjassa haluttiin tavoittaa uusi ikäluokka, joka korostui ilotulitusraketeista vammautuneiden tilastossa.

– Viime vuonna vammat lisääntyivät aika paljon. Se, mikä oli merkillepantavaa näissä tilastoissa oli, että keski-ikäiset miehet olivat isosti edustettuina vammautumisissa. Eli ei oltu käytetty suojalaseja.

Tämänvuotista kampanjaa rakennettiin yhdessä Puolustusvoimien, silmälääkärien, pelastuslaitosten ja Finanssialan Keskusliiton kanssa.

– Olimme yhteydessä Hydraulic Press -kanavan tekijöihin ja he olivat halukkaita yhteistyöhön. Hehän ovat myös itse hyvin turvallisuusorientoituneita, Salomaa-Valkamo jatkaa.

Helsingin Sanomien eilen samasta aiheesta julkaisemassa jutussa ilotulitteiden parissa työskentelevä tuotekehitysinsinööri Kari Kuosmanen paheksui sitä, että turvallisuutta valvova Tukes on sotkeutunut videoon, jossa räjähteillä leikitään.

Salomaa-Valkamo kertoo, että mistään muualta ei ole tullut kielteistä palautetta kampanjasta.

– Ymmärrämme toki, että kun tämän tyyppiseen viestintään lähtee, niin siinä voi syntyä sellaisia käsityksiä, että viesti ei ole riittävän selkeä. Meidän mielestämme se kyllä oli selkeä, Salomaa-Valkamo lisää.

Lue myös:

    Uusimmat