Mainos

Tuhosiko tulipalo Moskovassa asiakirjoja 1500-luvulta?

Moskovan yliopiston kirjastossa on riehunut tulipalo, jonka epäillään aiheuttaneen mittavat vahingot. Jopa yli miljoonan asiakirjan epäillään vahingoittuneen.  

Toissa päivänä alkanutta paloa ei oltu saatu sammutettua vielä kokonaan eilisiltaan mennessä, vaikka paloa oli sammuttamassa 200 palomiestä. Kukaan ei ole tiettävästi loukkaantunut palossa.  

Palo tuhosi 2 000 neliömetrin alueelta kirjastoa yhteiskuntatieteiden instituutissa, joka on perustettu vuonna 1918.  

Venäläismedian mukaan viranomaiset epäilevät palon syyksi oikosulkua. Pelastustoimen edustaja sanoi uutistoimisto RIA Novostille, että kirjoja oli mahdoton hakea turvaan kuumuuden vuoksi.  

Kyseessä on yksi Venäjän suurimmista yliopiston kirjastoista. Instituutissa on kymmenen miljoonaa asiakirjaa, joista osa on 1500-luvulta.  

– Tämä on valtava menetys tieteelle. Tämä on laajin kokoelma laatuaan maailmassa, luultavasti samanlainen kuin Yhdysvaltain kongressin kirjasto, Venäjän tiedeakatemian puheenjohtaja Vladimir Fortov sanoi venäläisille uutistoimistoille.  

Fortovin mukaan noin 15 prosenttia kirjaston kokoelmasta on vahingoittunut. Suurin osa vahingoista on tullut hänen mukaansa palon sammuttamiseen käytetystä vedestä.  

Kirjasto sisältää hänen mukaansa yhden maailman runsaimmista slaavilaisen kielen kokoelmista. Kirjastossa on myös asiakirjoja Britanniasta, Italiasta ja Yhdysvalloista.   

– Täällä on asiakirjoja, joita on mahdoton löytää muualta. Kaikki yhteiskuntatieteet käyttävät tätä kirjastoa. Tämä muistuttaa Tshernobylia, Fortov sanoi ja viittasi vuoden 1986 ydinvoimalaonnettomuuteen.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.