Tuhopolttoja, ratsia ja yliajo suojatiellä: Suuren ukrainalaisen pankin kansallistanut johtaja pelkää henkensä edestä Lontoossa

Ukrainan keskuspankin entinen johtaja Valeria Gontareva kertoo yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa pelkäävänsä henkensä puolesta. Viime aikoina häneen on kohdistunut useita uhkauksia.

Pelkästään viimeisen kuukauden aikana auto on ajanut Gontarevan päälle suojatiellä Lontoossa, hänen poikansa auto on poltettu ja hänen asuntonsa Kiovassa on ratsattu.

Viimeksi hänen kotitalonsa Kiovan lähellä tuhoutui pahoin tuhopoltossa. Autokolarin jälkeen hän on joutunut käyttämään pyörätuolia.

Suuri pankki kansallistettiin kolme vuotta sitten

Uhkausten taustalla vaikuttaa Gontarevan mukaan hänen päätöksensä kansallistaa Ukrainan suurin yksityinen pankki Privatbank vuonna 2016.

Pankki arvioitiin maan talouden kannalta niin merkittäväksi, että sen ei sallittu mennä konkurssiin. Valtio pumppasi Privatbankiin 4,5 miljardia euroa. Tänä keväänä oikeus totesi kansallistamisen olleen laiton.

– Minulla ei ole todisteita, mutta uskon asioiden olevan yhteydessä toisiinsa, Gontareva sanoo BBC:lle.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky kuvaili tuhopolttoa tuoreeltaan provokaatioksi ja kehotti viranomaisia tutkimaan tapauksen pikaisesti.

Oligarkki kiistään liittyvänsä uhkauksiin

Privatbankin entinen suuromistaja Ihor Kolomoisky on kiistänyt liittyvänsä uhkailuun millään tavalla. Kolomoisky ei pidä uhkauksia uskottavana ja sanoo, että entisellä johtajalla on monia vihollisia.

Kolomoiskya, joka on yksi Ukrainan rikkaimmista miehistä, epäiltiin taloudellisista väärinkäytöksistä ja hän on asunut viime vuodet ulkomailla.

BBC kertoo, että Kolomoiskyn ja presidentin välillä on mielenkiintoisia yhteyksiä, sillä aiemmin koomikkona tunnetun Zelenskyn Kansan palvelija -nimistä ohjelmaa on esitetty Kolomoiskyn omistamilla tv-kanavilla. Zelenskya kritisoitiin yhteyksistä oligarkkiin vaalikamppailun aikana.

Lisäksi Kolomoiskyn lakimiehestä on tehty presidentin kansliapäällikkö. Viime viikonloppuna Kolomoisky kuvattiin keskustelemassa presidentin kanssa kansainvälisen konferenssin yhteydessä.

Lue myös:

    Uusimmat