Tuhansien suomalaisten verot uuteen uskoon verottajan virheen takia

Onko yritysverotus uudistamisen tarpeessa? 9:44
Video: Onko yritysverotus uudistamisen tarpeessa

Virheellinen versio verotuspäätöksestä on koskenut noin 8 400 henkilöä.

Verohallinto kertoi perjantaina, että osasta sen henkilöasiakkaiden vuoden 2019 verotuspäätöksistä puuttuu osinkotiedoista osakkeen matemaattinen arvo. Puuttumisen vuoksi koko osinkotulo on merkitty ansiotuloksi.

Virhe koskee henkilöitä, jotka ovat saaneet osinkoa listaamattomista osakeyhtiöistä.

Osakkeen matemaattisen arvon korjaamisen takia jäännösveron tai veronpalautuksen määrä voi muuttua. Uuden päätöksen vuoksi verotuksen päättymispäivä sekä veronpalautuksen maksupäivä tai jäännösveron eräpäivät muuttuvat.

Verohallinnon johtava veroasiantuntija Sami Varonen kertoi, että virheellinen versio verotuspäätöksestä muodostui 2. kesäkuuta noin 8 400 henkilölle.

– Virhe on korjattu, ja 8 100:lle näistä henkilöistä on jo muodostettu uusi edellisen version korvaava verotuspäätös. Muutoksen johdosta tällä asiakasjoukolla veronpalautukset kasvavat noin 1,5 miljoonaa euroa ja jäännösverot pienenevät noin 5,5 miljoonaa euroa edelliseen päätösversioon nähden, Varonen kertoi.

Varonen muistuttaa, että osingon verottaminen pääomatulona on lähtökohtaisesti selvästi edullisempaa kuin verottaminen ansiotulona.

– Lähtökohtaisesti uudella päätösversiolla veronpalautuksen määrä on suurempi tai jäännösveron määrä pienempi kuin edellisessä versiossa. Jos sekä saadun osingon määrä että verovelvollisen ansiotulojen kokonaismäärä on pieni, voisi joissain harvinaisessa tilanteessa käydä niin, että muutos olisi asiakkaalle hieman epäedullinen.

Verohallinto korjaa virheen automaattisesti ja lähettää uudet verotuspäätökset niille asiakkaille, joita virhe koskee.

Toukokuun lopussa Verohallinto kertoi, että sen virheen vuoksi joudutaan uusimaan veropäätös noin 100 000 yrittäjän kohdalla.

Lue myös:

    Uusimmat