Tuhannet seurasivat zeppeliinin tuloa

Hartaasti odotettu zeppeliini on saapunut vihdoin Suomeen.

Japanilaisomisteinen ilmalaiva laskeutui Malmin lentokentälle Helsinkiin iltapäivällä. Historiallista tapahtumaa oli paikalla seuraamassa tuhansien lentämisestä kiinnostuneiden kansalaisten joukko.

Legendaarisen saksalaisen Zeppelin-tehtaan valmistaman ilmalaivan vierailu on ensimmäinen sitten vuoden 1930. Tällöin ilmalaiva Graf Zeppelin yritti laskeutua Viikin pelloille Helsinkiin, siinä kuitenkaan onnistumatta.

Yokoso Japan -niminen ilmalaiva viipyy Suomessa kaksi päivää. Käynti on osa sijoitusyhtiö Nippon Airship Corporationin Saksasta ostaman ilmalaivan siirtolentoa Japaniin. Matkan aikana on tarkoitus selvittää ilmalaivan kaupallisia käyttömahdollisuuksia.

- Yokoso Japanin kaltaisia pieniä, vuonna 1997 valmistuneita zeppeliinejä on tehty ainoastaan kolme. Näistä kaksi on saksalaisen Zeppelin-yhtiön hallussa, projektin suomalainen yhteyshenkilö ja avustaja Risto Jalava kertoo.

- Viime vuosikymmeninä saksalaisyhtiö on keskittynyt valmistamaan muun muassa autojen vaihteistoja, hän jatkaa.

Suomessa ilmalaivan ohjelmassa on markkinointilentojen lisäksi määräaikaishuolto, joka tehdään Finnairin lentokonehallissa Vantaalla.

Mutkia matkassa

Alkuperäisen suunnitelman mukaan zeppeliinin piti saapua Suomeen jo tiistaina, mutta sateinen ja tuulinen sää sotki suunnitelmat. Kehnojen ilmojen vuoksi zeppeliini oli päivien ajan jumissa Tanskan Roskildessa ennen kuin pääsi siirtymään Ruotsiin ja edelleen Turun yli Helsinkiin.

Saksasta 13. kesäkuuta käynnistynyt siirtolento on kohdannut muitakin takaiskuja. Alun alkaen aluksen oli määrä vierailla Euroopassa kaikkiaan kymmenessä eri maassa, mutta epävakaisen lentosään takia esimerkiksi Tsekin vierailu jouduttiin peruuttamaan kokonaan. Myös Saksan Münchenissä kaupunkilaiset jäivät tähyilemään tyhjää taivasta.

Suomen jälkeen 75-metrinen ja 12-matkustajapaikkainen ilmalaiva lentää Siperian halki Japaniin.

Aluksen kahdella lentäjällä lienee edessään koko reissun kovin urakka, sillä matkaa määränpäähän on 10 000 kilometriä. Matkan arvioidaan kestävän 3-4 viikkoa.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 18.07.2004

Lue myös:

    Uusimmat