Mainos

Tuet julki, huippu-urheiluyksikön johtaja Lehtimäki suorana: "Meidän pitää panostaa enemmän"

0:53

Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö julkaisi perjantaina talvilajien tuet tulevaa kautta varten. Kokonaistukipotti pysyi lähestulkoon samana kuin vuosi sitten, mutta itse suuntauksia muutettiin. Yksikön johtajan Mika Lehtimäen mukaan Suomessa on pakko panostaa enemmän urheiluun, mikäli maassa halutaan menestystä jatkossakin.

Talvilajille jaettava kokonaistukkisumma pysyi noin kahden miljoonan euron tuntumassa. Lehtimäen mukaan talvilajiin kohdistetaan selkeitä panostuksia, sillä tukisumma pysyi samana kuin olympiavuonna.

– Perinne on ollut vähän se, että olympialaisia kohti mentäessä tukijärjestelmässä on nouseva käyrä. Nyt talvilajien kanssa jatkettiin siitä, mihin olympiavuonna jäätiin. Vaikka summa on sama, niin pitkän linjan ajattelutavassa tässä näkyy panostus. Toki, tulihan meillä kuusi mitalia olympialaisista, Lehtimäki miettii MTV Sportille.

Olympiakomitean tuissa talvi on selkeässä painotusarvossa, vaikka kesälajeja onkin suhteessa talveen verrattuna enemmän.

– Kokonaissummasta 35 pinnaa menee talveen, vaikka lajikirjastossa 20 lajia on kesässä ja 10 talvessa. Siinä näkyy se, että meillä tulee menestystä paljon talvilajien puolelta, Lehtimäki taustoittaa.

Itse kokonaispottiin ei tullut suuria muutoksia. Lehtimäki naurahtaa, kun vertailukuvaan tulevat muut maat, erityisesti talvipuolella.

– Voisin sanoa, että kaikilla huippu-urheilumailla budjetti on huomattavasti suurempi. Meillä taas tulee kivuliasta päätäntää, kun kohdennetaan johonkin, niin jostain pitää ottaa pois. Ei se helppoa ole, Lehtimäki myöntää.

– Kyllä tässä vaaditaan määrätietoisuutta ja samalla suurta yhteishenkeä meidän urheiluyhteisön sisällä, jotta pystytään priorisoimaan ja pystytään tekemään näitä päätöksiä. Siitä yhteishengestä olen ollut äärimmäisen ylpeä. Ollaan pystytty tekemään päätöksiä ilman, että on alkanut hirveä tappelu. Tai että olisi rakentunut iso oppositio. Tässä on kuitenkin tehtyä kovia päätöksiä viimeisten vuoden aikana, Lehtimäki sanoo, viitaten jo aiempiin kohdistusuudistuksiin.

Isossa kuvassa Lehtimäen viesti on suora.

– Jos menestystä halutaan, niin meidän pitää panostaa enemmän. Ehdottomasti. Niin valtion taholta kuin myös urheilun puolelta. Urheilun sisällä pitää pystyä hankkimaan yksityistä rahaa paremmin.

– Molemmat sektorit täytyy saada kasvu-uralle, Lehtimäki painottaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.