Mainos

Tuberkuloosi leviää Virossa

Tuberkuloositilanne on huonontunut Virossa poikkeuksellisen nopeasti. Vastustuskykyisiä bakteerikantoja oli viime vuonna jo yli 16 prosenttia uusista keuhkotuberkuloositapauksista. Näin korkeita lukuja ei ole todettu muualla maailmassa kuin vankien keskuudessa, sanoo lääket. lis. Lennart Brander. Brander on viime vuosina selvittänyt Viron tuberkuloositilannetta.

Potilas saa hoitoa

Vielä kuluneen vuosikymmenen alussa Viron tuberkuloositilanne ei paljoakaan poikennut muista maista. Vuosittain löytyi 25 uutta tapausta 100000 asukasta kohden, mutta pari vuotta sitten uusia tapauksia oli tuohon verrattuna jo yli kaksinkertainen määrä. Suomessa tapauksia on vain yksitoista 100 000 asukasta kohden. Kolme vuotta sitten hyväksytty valtakunnallinen hoito-ohjelma on Branderin mukaan uudistanut tuberkuloosin hoidon WHO:n suositusten mukaiseksi. Potilaita houkutellaan hoitoon maksamalla bussimatkat ja jakamalla ruokapaketteja.

Uudet ei-resistentit tapaukset pystytäänkin hoitamaan jo hyvin, mutta vastustuskykyisten bakteerien kanssa on suuria ongelmia. Nyt WHO on kuitenkin luvannut Virolle vastustuskykyisiin bakteereihin tehoavia lääkkeitä halvempaan hintaan, sanoo Brander. Tavallisella turistilla tartunnanvaara Viron matkalla on Branderin mukaan hyvin vähäinen. Hän pitää myös epätodennäköisenä, että virolaiset turistit levittäisivät tubia Suomessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.