TT:n työryhmä vaatii tel-maksujen pitämistä nykytasolla

Teollisuuden ja työnantajien työryhmä vaatii toimia, jotta tel-maksujen nousu voidaan estää.

Vuorineuvostyöryhmä haluaa pitää tel-maksut nykyisellä tasolla.

Työnantajia edustava ns. vuorineuvostyöryhmä vaatii isoja muutoksia tel-järjestelmään työeläkemaksun pitämiseksi nykytasolla. Ryhmä nostaisi palkansaajan tel-maksuosuutta ja supistaisi tel-järjestelmän rahastointia. Vuorineuvosryhmä antaisi lisää vapautta tel-yhtiöiden sijoituspolitiikkaan, mutta tel-yhtiöiltä itseltään ryhmä vaatii lisää tehokkuutta niin hallintoon kuin toimintaankin. Jos tel-maksu ei näillä keinoin pysy kurissa, uusia eläke-etuuksia on ryhmän mukaan leikattava.

Taustalla ovat Eläketurvakeskuksen laskelmat siitä, että työeläkemaksu uhkaa tehtyjen eläkeuudistusten jälkeenkin nousta 26,4 prosenttiin nykyisestä 21,4 prosentista vuoteen 2030 mennessä. Työnantajan edustajat korostavat, että tel-maksu on osa kokonaisveroastetta ja korkea kokonaisveroaste taas on talouskasvun ja työllisyyden este. Työryhmä ei sinänsä esitä muutoksia viime syksynä sovittuun eläkeratkaisuun, jota TT itse oli sorvaamassa, vaan muutosesitykset keskittyvät tel-maksun kurissapitämiseen tulevina vuosina.

Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton työvaliokunta asetti vuosi sitten työryhmän arvioimaan tel-järjestelmän kehitystä työnantajien näkökulmasta. Ryhmä julkisti raporttinsa tänään. Työryhmän puheenjohtajana toimi vuorineuvos Jaakko Rauramo ja jäseninä vuorineuvos Georg Ehrnrooth, varatoimitusjohtaja Martin Granholm, vuorineuvos Jyrki Juusela, toimitusjohtaja Heikki Lehtonen ja hallituksen puheenjohtaja Timo Parmasuo.

Palkansaajalle valinnanmahdollisuus



Työnantajien edustajien mukaan eläkkeen tulee karttua vain tehdystä työstä. Työryhmä ymmärtää viime syksynä tehdyt ratkaisut, joiden mukaan esimerkiksi perhevapaalla oleva ansaitsee työeläkettä ja vuoden palkaton vapaa ei aiheuta eläkemenetystä.

-Muihin poissaolojaksoihin on suhtauduttava varauksellisesti. Eläkettä ei saa karttua samanaikaisesti sekä palkan että eri päivärahojen perusteena olevan työtulon perusteella, työryhmän raportissa todetaan.

Työryhmän mielestä eläkejärjestelmän tulee olla sellainen, että se tarjoaa työntekoon ja eläkeköitymispäätöksiin liittyvää valinnanvapautta. Palkansaajan pitää voida itse päättää, millaista lakisääteistä eläketasoa hän pitää itselleen riittävänä.

Ryhmä esittää selvitettäväksi mallia, jossa palkansaaja voi päättää osan tel-maksuosuutensa käyttämisestä. Käyttääkö hän tämän osuuden lakisääteisen eläkkeen rahoittamiseen vai ottaako palkkana ja vai sijoittaako vapaaehtoiseen eläkevakuutukseen. Pienempi maksu merkitsee tietysti pienempää lakisääteistä eläkettä.

Ruotsissa käyttöönotettu palkansaajan sijoitussidonnainen maksuosuus ei ryhmäläisten mielestä ole tarkoituksenmukainen Suomessa.

Ikääntyneitä ei pidä estää työllistymästä

Työryhmä kantaa huolta ikääntyneiden työllistymisestä ja työssä pysymisestä. Siksi se esittää tel-maksun määrytymisperusteita muutettavaksi niin, että ikäriippuvuus olennaisesti lievenee. TT:n ryhmän mukaan tel-yhtiöiden liikkumavara sijoittamisessa on liian rajoitettu. Osittain siksi sijoitetun pääoman tuotto teollisuusyrityksissä on 1980-2001 ollut teollisuusyrityksissä selvästi tel-yhtiöitä enemmän, keskimäärin 11 prosenttia kun eläkevakuutusyhtiöissä se on ollut noin kahdeksan prosenttia.

-Sijoituspolitiikan normeja on uudistettava niin, etteivät parhaat tuotot ole ainakaan säännöksistä kiinni, raportissa sanotaan.

Tel-yhtiöiltä vuorineuvokset peräävät liiketaloudellisia tehokkuustavoitteita. Jos näillä keinoinkaan maksu ei pysy nykytasolla, eläke-etuja pitää työryhmän mukaan leikata. Työryhmä laskee, että tel-maksun ja rahastoinnin pitäminen nykytasolla vuodesta 2013 alkaen merkitsisi 15 prosentin leikkausta uusiin eläke-etuuksiin.

Lue myös:

    Uusimmat