TT: H&M ja Zara ovat saattaneet käyttää pakkotyöllä kerättyä puuvillaa

Vaateketjut H&M ja Zara ovat saattaneet käyttää vaatteissaan pakkotyöllä kerättyä puuvillaa Turkmenistanista, kirjoittaa uutistoimisto TT.

TT:n mukaan useat kansainväliset vaateyhtiöt ovat hankkineet turkmenistanilaista puuvillaa Turkmenbashi-tehtaalta.

H&M on ilmoittanut katkaisseensa suhteensa turkmenistanilaiseen alihankkijaan viime vuonna. Yhtiön vastuullisuussäännöt kieltävät kaiken yhteistyön alihankkijoiden kanssa, jotka käyttävät pakkotyövoimaa.

Myös Zaran emoyhtiö Inditex kieltää pakkotyön hyödyntämisen. Espanjalaisyhtiö ilmoittaa katkaisseensa yhteydet Turkmenbashiin joulukuussa.

– Tältä alihankkijalta ei ole tilattu mitään sen jälkeen, Inditex ilmoittaa.

H&M:n toimitusjohtaja Karl-Johan Persson ei halua vastata kysymyksiin turkmenistanilaisesta puuvillasta. Kumpikaan suuri vaateketju ei myöskään halua kertoa, missä maissa puuvillasta valmistettuja vaatteita on myyty. H&M:n toimintatapoja tuntevat lähteet arvioivat, että vaatteet ovat voineet olla myynnissä missä tahansa, koska ketjun valikoima on kaikkialla samankaltainen.

Pakkotyötä vastustava kansalaisjärjestöverkosto The Cotton Campaign huomauttaa, että suuryritysten olisi pitänyt tietää, että turkmenistanilainen puuvilla on todennäköisesti kerätty pakkotyöllä. YK:n ihmisoikeuskomitea ja Kansainvälinen työjärjestö ILO ovat vuosien olleet huolissaan Turkmenistanin puuvillatuotannon pakkotyöstä.

Turkmenistania on kutsuttu Keski-Aasian Pohjois-Koreaksi. Se on yksi maailman sulkeutuneimmista ja korruptoituneimmista maista, mutta myös maailman seitsemänneksi suurin puuvillantuottaja. Puuvillasadon aikaan kymmeniätuhansia turkmenistanilaisia komennetaan pakkotyöhön puuvillapelloille.

Verkoston mukaan turkmenistanilaista puuvillaa viedään maailmanmarkkinoille todennäköisesti Turkin kautta. Turkmenistanilaisesta kankaasta ommellut vaatteet ovat voineet siellä saada "Made in Turkey" -merkinnän.   

Lue myös:

    Uusimmat