Tsunamin tuhoja korjattiin miljardeilla euroilla

Tsunamialuetta autettiin miljardeilla 2:01

Tsunamin jälkeen käynnistyi kaikkien aikojen avustusprojekti, johon osallistuivat tuhannet järjestöt ympäri maailmaa. Kodittomia oli miljoonia ja rahaa kului miljardeja.

Tsunamin jälkeen alkoi valtava avustustyöurakka. Satojatuhansia ihmisiä oli kuollut, noin 1,8 miljoonaa oli menettänyt kotinsa.

–Yleensä tällaisten katastrofien yhteydessä puhutaan siitä, moniko on kuollut. Tärkein luku loppujen lopuksi on se, moniko on jäänyt henkiin ja tarvitsee apua, sanoo Suomen Punaisen Ristin viestintädelegaatti Pekka Reinikainen.

Kansainvälisen Punaisen Ristin arvion mukaan tsunamiapua on vuosien varrella annettu arviolta 9,4 miljardilla eurolla.

Tsunamin tuhoja korjattiin useissa maissa, kuten Indonesiassa, Sri Lankassa, Thaimaassa ja Intiassa.

Kirkon ulkomaanapu, Pelastakaa lapset ja SPR arvioivat MTV Uutisille käyttineensä tsunamialueen ihmisten auttamiseen noin 38 miljoonaa euroa.

Kirkon ulkomaanapu kertoo auttaneensa noin sataatuhatta ihmistä pääasiassa Indonesiassa ja Sri Lankassa. Apu oli pientä ja suurta: perustettiin terveysasemia ja jaettiin käytettyjä silmälaseja. Kirkon ulkomaanapu keräsi 3,7 miljoonaa euroa ja sai lisäksi miljoona euroa ulkoministeriöltä.

Kirkon ulkomaanapu teki yhteistyötä muun muassa Tanskan ja Norjan vastaavien järjestöjen kanssa.

–Siellä oli tuhansia avustusjärjestöjä - todennäköisesti kaikki ne avustusjärjestöt, jotka ylipäätään tekevät työtä humanitaaristen katastrofien yhteydessä, Reinikainen sanoo.

Kirkon ulkomaanapu jakoi ruokaa ja ruoanlaittovälineitä, vaatteita, huopia ja käytettyjä silmälaseja. Se yritti auttaa paikallisia kalastajia ja maanviljelijöitä.

Pelastakaa lapset kertoo käyttäneensä vajaat puolitoista miljoonaa euroa. Maailmanlaajuisesti Save the Children käytti alueella vajaat 230 miljoonaa euroa.

SPR arvioi käyttäneensä ihmisten auttamiseksi noin 31,9 miljoonaa euroa. Suomalaisilta kerättiin yli 27 miljoonaa euroa ja lisäksi saatiin rahaa sekä ulkoministeriöltä että sisäministeriöltä.

-Suomalaiset kokivat tilanteen aivan poikkeuksellisella tavalla. Ihmiset sanovat, että siinä oli jotain sellaista, mitä rauhan aikana ei Suomessa ole nähty. Tiettyä yhteisöllisyyttä ja yhteistä vastuunkantamista, Reinikainen sanoo.

Suomen Punainen Risti sai tehtävän suoraan valtioneuvostolta. Matti Vanhasen johtama hallitus toivoi SPR:ltä apua suomalaisten saamiseksi kotiin.

–Meillä oli yhtäkkiä tehtävä, jossa meidän piti hoitaa tuhansia suomalaisia pois tuhansien kilometrien päästä. Kun valtioneuvosto teki päätöksen siitä, että suomalaiset evakuoidaan, niin voimassaolevan lainsäädännön perusteella kultakin suomalaiselta olisi pitänyt ennalta saada sitova sitoomus siitä, että he maksavat kyydin jälkikäteen, Reinikainen muistelee.

–Valtioneuvoston puitteissa pääministeri Vanhanen ja hänen silloinen valtiosihteerinsä Risto Volanen tekivät sellaisen päätöksen, että tämä asia unohdetaan ja kaikki suomalaiset haetaan sieltä valtioneuvoston kustannuksella kotiin. Muodollisuudet hoidettiin kuntoon sitten jälkikäteen. Siinä yhteydessä piti päättää miljoonien kustannuksista ilman että sillä olisi ollut pitävää pohjaa.

Viestintädelegaatti Reinikainen oli yksi yli kolmestakymmenestä alueelle lähteneestä SPR:läisestä. Muutaman päivän evakuointi on jäänyt muistiin.

–Se oli keikka, jonka aikana nukuttu. Ajantaju hämärtyi, koska siinä oli niin paljon tehtävää ja se oli tärkeää, Reinikainen sanoo.

–Ensimmäiseksi kun sinne mentiin, laitettiin kaikki tavarat kasaan ja ryhdyttiin laittamaan näitä loukkaantuneita siihen samaan lentokoneeseen, jolla olimme tulleet. Lentokone lähti sitten kuljettamaan heitä takaisin koti-Suomeen.

Reinikainen palasi Suomeen samalla lennolla kuin viimeiset evakuoitavatkin.

–Muistan hyvin sen lennon. Siellä moni nukkui ensimmäistä kertaa päiväkausiin. Me tulimme samalla lennolla kuin viimeiset evakuoitavatkin. Muistini mukaan emme puhuneet juuri mistään. Se oli hyvin hiljaista.

SPR:n avustusprojektit tsunamialueella veivät kaikkiaan seitsemän vuotta - ja senkin jälkeen järjestö on käynyt paikan päällä varmistamassa, että avustuskohteet ovat kunnossa.

Lue myös:

    Uusimmat