Mainos

Tshetsheenit: Venäjä tuhosi pakolaissaattueen

Venäläisjoukkojen komentaja Viktor Kazantsev vannoi tänään murskaavansa Tshetsheniassa olevat ääri-islamilaiset sissit. Samalla hän kuitenkin totesi olevansa valmis neuvottelemaan Tshetshenian johtajan Aslan Mashadovin kanssa.

Tshetshenian presidentin edustaja kertoi tänään, että 39 ihmistä sai surmansa myöhään eilen Venäjän ilmahyökkäyksessä, joka osui pakolaissaattueeseen. Valtaosa pakolaisista oli naisia ja lapsia. Kaksi kuorma-autoa ja yksi henkilöauto saivat osuman, kun ne olivat matkalla Pervomaiskojen kylästä pohjoiseen, presidentin edustaja kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Venäläisjoukot jatkoivat tänään Tshetshenian moukarointia samalla kun joukot lähestyivät pääkaupunkia Groznyia. Venäläisten uutistoimistojen mukaan venäläiset ottivat hallintaansa Groznyista naapuritasavaltaan Ingushiaan johtavan päätien, ja tshetsheenien kerrottiin kärsineen taisteluissa suuria tappioita.

Venäläisjoukkoja Pohjois-Kaukasuksella komentava Kazantsev vakuutti, että hänen miehensä pyrkivät välttämään siviiliuhreja. -Meidän tavoitteenamme ei ole iskeä tavallisiin kyliin. Tavoitteena on tuhota täydellisesti rikollisjoukkiot ja vain ne, Kazantsev sanoi.

Neuvottelut mahdollisia

Venäläiskomentaja kertoi pitävänsä mahdollisena neuvotteluja presidentti Mashadovin kanssa, jota venäläiset hänen mukaansa ovat aina kunnioittaneet. Kazantsevin mukaan tällaisiin neuvotteluihin valmistaudutaan lähitulevaisuudessa.

Mashadovia pidetään melko maltillisena, mutta myös hänen tavoitteenaan on vapaa ja itsenäinen Tshetshenia. Mashadov on toistuvasti ehdottanut Venäjälle neuvotteluja sen jälkeen kun venäläisjoukot viime kuussa aloittivat hyökkäyksen tshetsheenisissejä vastaan.

Pääministeri Vladimir Putin on kuitenkin vaatinut Tshetsheniaa ensin luovuttamaan Shamil Basajevin ja muut tshetsheenisissien johtajat. Venäjän sisäinen turvallisuuspalvelun FSB:n edustaja kertoi tänään televisiossa, että Venäjän pommiräjähdyksistä epäillyt piileskelevät yhä Tshetsheniassa.

Kaikki iskuihin syyllistyneet ovat venäläisviranomaisten tiedossa, ja kaikki he ovat edelleen Tshetsheniassa, edustaja sanoi. Pääministeri Putin esitteli tänään Venäjän uuden Tshetshenia-lähettilään Nikolai Koshmanin maan hallitukselle.

Koshmanin mukaan hänen ensisijaisena tavoitteenaan on saada peruspalvelut jälleen toimimaan venäläisten hallussa olevilla Tshetshenian alueilla.
(STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.