Mainos

Tshernomyrdin ei kelpaa kommunisteille

Venäjän kommunistipuolueen johtaja Gennadi Zjuganov sanoo, etteivät kommunistit ja heidän liittolaisensa Venäjän parlamentissa missään vaiheessa hyväksy Viktor Tshernomyrdinin nimitystä maan pääministeriksi.

Zjuganov sanoi myös, että vasemmisto-oppositio haluaisi parlamentin alahuoneen eli duuman äänestävän toistamiseen Tshernomyrdinin nimityksestä jo perjantaina eikä vasta maanantaina, kuten on kaavailtu. Duuma torjui Tshernomyrdinin nimityksen ensimmäisen kerran eilen. Jos duuma vastustaa kolmesti presidentin ehdokasta pääministeriksi, Boris Jeltsinin on Venäjän perustuslain mukaan hajotettava duuma ja julistettava uudet vaalit pidettäviksi.

-Kaikki kolme ryhmää ovat päättäneet äänestää Tshernomyrdiniä vastaan, Zjuganov sanoi tavattuaan kahden muun oppositioryhmän johtajat.
-Me emme usko, että hän selviää nykytilanteesta ja hänen jälkeensä valtaan nousee verinen diktatuuri, kommunistijohtaja sanoi.

-Jos presidentti ei ymmärrä leikkivänsä tulella ja ehdottaa häntä (Tshernomyrdiniä) kolmannen kerran, me pysymme yhä päätöksessämme, sanoi puolestaan Kansanvalta-ryhmittymää johtava Nikolai Ryzhkov.
-Jeltsinin täytyy vähän miettiä, miten maa selviäisi ilman parlamenttia.

Jos Jeltsin pitää kiinni Tshernomyrdinin ehdokkuudesta ja duuma tyrmää tämän kolmannen kerran, ainoaksi vaihtoehdoksi jää duuman hajottaminen. Se olisi nykyisessä talouskriisissä kallis toimenpide, joka todennäköisesti johtaisi oppositiovoimien vahvistumiseen entisestään uudessa duumassa.

Tshernomyrdin lähetti ministerilistan Jeltsinille

Tshernomyrdin sanoi tänään aloittaneensa jo uuden hallituksen muodostamisen. Hän huomautti samalla, että tilanne Venäjällä on erittäin vakava. Tshernomyrdin sanoi, että poliittisten ratkaisujen viivyttely voi syöstä Venäjän kehityksen useita vuosia taaksepäin ja lupasi Venäjän maksavan kaikki syyskuussa erääntyvät ulkomaanvelkansa, kertoi uutistoimisto RIA.
-Nykyisenlaisessa pahassa tilanteessa maa ei voi olla ilman hallitusta, Tshernomyrdin sanoi tavatessaan toimitusministeristön keskeisiä jäseniä.

Tshernomyrdin lähetti tänään ministerilistansa myös presidentti Boris Jeltsinille, mutta listan yksityiskohtia ei toistaiseksi ollut tiedossa. Jotkut entiset ministerit eivät tiettävästi tule mukaan uuteen hallitukseen, mutta monet saavat salkkunsa takaisin tai pysyvät hallituksessa tavalla tai toisella.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.