Tshekin supervahvistuksen hymyn takana paljon surua – suomalainen ex-joukkuekaveri paljastaa maalitykin erikoisvälineen: "Vekkuli kaveri"

Tshekin David Pastrnak, 25, toi uudenlaista NHL:n tähtisumua MM-kisoihin. Pastrnak on huippuluokan maalitykki, jonka elämässä on tapatunut paljon kaukalon ulkopuolellakin.  

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Kun huippupelaaja pääsee läpiajoon, maalivahdille ovat kaikki kikat tarpeen. 

Suomen ja Tshekin ottelu nuorten MM-kisoissa 2016 oli avauserän jälkeen maaliton, kun David Pastrnak karkasi toisen erän ensimmäisellä minuutilla läpiajoon. 

Tilanne on sinänsä tuttu Suomen maalivahdille Veini Vehviläiselle. Hän kannattaa Boston Bruinsia, joka on usein joukkueena myös videopeleissä. 

Vehviläinen kertoi Harri Pirisen kirjoittamassa Nuorten jääkiekon maailmanmestarit 2016 -kirjassa, että hän oli tehnyt monta kertaa pleikkarin kanssa vakioharhautuksen Pastrnakilla: oikea olkapää alas, valelaukaus ja harhautus kämmenpuolella. 

Tshekkihyökkääjä yritti sitä nytkin, ja Vehviläinen torjui. 

Jesse Puljujärvi iski vastahyökkäyksestä Suomen johtoon, ja illan päätteeksi Nuoret Leijonat juhli alkusarjan päätöspelissä 5–4-voittoa. 

Sen jälkeen aika moni läpiajo on uponnut. 

Juttu jatkuu kuvan alla

"Kai olutkin välillä maistuu"

David Pastrnakin tulo Tshekin MM-ryhmään nosti paitsi joukkueen tasoa, myös koko kisojen kiinnostavuutta. Hän taistelee vahvasti turnauksen parhaan pelaajan tittelistä. 

Pastrnakin saapuminen ei ollut missään nimessä varmaa, sillä hän sai kolhuja NHL:n pudotuspelien aikana. Pelihalut olivat kuitenkin niin kovat, että hän pakkasi kamansa ja saapui Suomeen. 

Voittaminenkin varmasti kiinnostaa, sillä tehokkaista vuosista huolimatta hän ei ole voittanut vielä mestaruutta aikuisuralla. 

Pastrnakia kiinnostanee matkailukin. Hän vitsaili Latvia-ottelun jälkeen, että suomalainen olutkin houkuttelee. 

– Hän on hyvin valovoimainen henkilö, ja kai olutkin välillä maistuu. Uuteen kulttuuriin on hyvä päästä sisään, Bruinsissa samaan aikaan pelannut Urho Vaakanainen naurahtaa. 

Superketjun maalitykki

Kun Vaakanainen liittyi Bruinsin organisaatioon syksyllä 2018, Pastrnakista oli kehittynyt NHL:ssä jo tähtiluokan pelaaja. 

Pastrnak voitti kaudella 2019–20 parhaan maalintekijän palkinnon 48 osumalla. Runkosarjatehot kahdeksan NHL-kauden aikana ovat vakuuttavia: 510 ottelussa 240 maalia ja 264 maalisyöttöä. 

Pastrnak on Bruinsin monivuotisen huippuketjun "snaipperi", joka päättää hyökkäyksiä. Yhteispeli Patrice Bergeron ja Brad Marchandin kanssa on ollut vuodesta toiseen kovalla tasolla. 

– "Pasta" osaa olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Välillä hänen ei tarvitse kuin siirtää kiekko tyhjään pussiin, Vaakanainen kuvailee. 

Sitten on niitä tilanteita, joista ei kovin moni muu pelaaja maailmassa saisi sitä kiekkoa pussiin. 

Juttu jatkuu kuvan alla

Ihmeellinen taikalapa

Pastrnak on pelaajana mielenkiintoinen kombinaatio fyysisyyttä, luisteluvoimaa, kamppailuvahvuutta, luovuutta ja ratkaisukykyä. 

Harhautukset ovat välillä hyvinkin näyttäviä, kun hän taiteilee vastustajien keskellä "ruuhkabussissa".   

Suomen kielessä ei ole tarkkaa ilmaisua englannin "wheelhouselle". Se tarkoittaa sädettä, josta pelaaja pystyy ampumaan kiekkoa. Pastrnakin "rengastalo" on erittäin laaja, ja hän pystyi laukomaan mahdottoman tuntuisia syöttöjä suoraan ottamatta haltuun. 

Vaakanainen kertoo, että Pastrnak harjoittelee tosi paljon laukauksia suoraan syötöstä treenien lopussa.

– Hänellä on vähän erilaisella käyristyksellä varustettu lapa, jolla saa vedettyä vähän kaikista asennoista. Itse en sellaisella pystyisi pelaamaan, Vaakanainen naureskelee. 

Juttu jatkuu kuvan alla

Isän ja pojan kuolema

Niin hieno kuin Pastrnakin urheilu-ura on ollutkin, siviilielämässä hänellä on ollut paljon murheita. 

Isä Milan tutustutti nuoren Davidin aikoinaan jääkiekon saloihin. Rakas isä menehtyi pitkällisen taistelun jälkeen syöpään vuonna 2013. 

Pastrnak on kertonut, että hän halusi isänsä kuoleman jälkeen satsata jääkiekkoon täysillä ja harjoitella mahdollisimman kovaa. Hän siirtyi jo 16-vuotiaana Ruotsiin Södertaljen junioreihin hakeakseen uutta potkua uralle. 

Toinen iso isku tuli viime kesänä, kun Pastrnakin ja hänen puolisonsa Rebecca Rohlssonin poika Viggo kuoli muutama päivä syntymän jälkeen. 

Pastrnak kertoi NBCS:n haastattelussa, että vuosi on ollut vaikea, mutta hän haluaa päästä eteenpäin mahdollisimman nopesti. 

– Toivottavasti edessämme on parempia aikoja, hän totesi kyynel silmäkulmassaan. 

Juttu jatkuu kuvan alla

"Aina hymy huulilla"

Positiivinen luonne saattaa auttaa surun keskellä. Tshekkitähti vaikuttaa enemmän amerikkalaiselta filmitähdeltä kuin perinteiseltä eurooppalaispelaajalta, joka arastelee ja hakee uutta paikkaansa uudessa ympäristössä. 

Vaakanainen allekirjoittaa kuvailun. 

– Hänen kanssaa on erittäin helppo tulla juttuun. Vekkuli äijä, jolla on hymy huulilla. 

Tshekin maajoukkueen päävalmentaja Kari Jalonen otti vahvistuksen ilolla vastaan ja kehui heti hänen myönteistä persoonaansa. 

Ja kentällä tapahtui heti Latviaa vastaan. Pastrnak (1+1) oli elementissään David Krejcin ja Roman Cervenkan ketjussa. 

Pastrnak pelaa Bostonissa lähinnä "Perfection Linessa", mutta hän ehti luoda kemiaa Bruinsissa pitkään pelanneen Krejcin kanssa. Ja vaikka he eivät olisi koskaan edes kuulleet toisistaan, tämän tason pelimiehillä alkaa homma luontua useimmin kahdessa sekunnissa. 

Tshekin joukkue oli henkisesti ja pelillisesti jumissa alkukisat, mutta Latvia-voitto ja Pastrnakin tulo voivat olla se sykäys, joka nostaa vahvalla pelaajistolla varustetun joukkueen mukaan kultataisteluun. 

Lue myös:

    Uusimmat