Tshekin SM-liigakapteeni vitsaili Leijonien hyökkääjistä ja heitti suomea – myönsi yllätyskäänteen: "Ihanaa"

Ensimmäisiä aikuisten arvokisojaan pelaava tshekkipuolustaja Jan Scotka ei ennen kauden alkua ajatellut, että hän voisi olla maansa riveissä tahkoamassa jääkiekon MM-turnauksessa. Mutta niin hän vain on, ja joukkueen varakapteenina. Suomi-ottelun alla hän vitsailee Leijonat-hyökkääjien pelottavuudesta.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Scotka tahkosi ensimmäisen kautensa Tshekin ulkopuolella, kun hän siirtyi kuluneeksi kaudeksi Suomeen ja Jyväskylän JYPin riveihin. Hänestä leivottiin heti nuoren joukkueen kapteeni, ja vaikka sesonki oli joukkueen kanssa tuskainen, Scotka onnistui raivaamaan tiensä lopulta Kari Jalosen valmentaman Tshekin MM-kisajoukkueeseen asti.

MM-kisoissa pelaamista 26 vuotta vastikään täyttänyt Scotka ei ollut osannut kauden alla ounastella.

– Olin keskittynyt kauteeni JYPissä. En odottanut tätä. Tämä on ihanaa, Scotka sanoo MTV Urheilulle.

AIkuisten arvokisoissa kiekkoileminen on aiemmin nuorten arvoturnauksissa tahkonneelle alle 18-vuotiaiden MM-hopeamitalistille uran suurimpia asioita.

– Kun olin lapsi, katsoin, kun Tshekki pelasi jääkiekkoa. Tämä oli minun unelmani, joka on nyt toteutunut. Nautin jokaisesta sekunnista jäällä ja joukkueessa.

Vaikeuksia Jyväskylässä

JYP tekee 2-3 maalin 1:01
Tahdonnäyte – näin Jan Scotka teki uransa ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan SM-liigamaalin JYPissä.

Kausi on ollut Scotkalle mullistava. JYPkin, jossa hän jatkaa tulevalla kaudella, oli tshekkipakille jotain täysin uutta: ensimmäinen seura kotimaansa ulkopuolella.

– Halusin kokeilla jotain erilaista, eri liigaa. JYP tarjosi mahdollisuutta pelata heidän kanssaan. Heillä oli nuori joukkue, ja minulla oli mahdollisuus astua esiin.

Heti joukkueen kapteeniksi päässyt Scotka myöntää, että hänellä oli alussa hankaluuksia.

– Se oli ensimmäinen vuoteni ulkomailla ja ensimmäinen vuoteni kapteenina. Se on aina vaikeaa.

Vaikka JYP onnistui loppukaudella aavistuksen korjaamaan kurssiaan, sesonki oli jyväskyläläisiltä suurimmaksi osaksi alakuloinen ja tuloksena oli 13:s sija 15 joukkueen sarjassa.

– Kausi ei ollut niin hyvä, mutta toivottavasti ensi kausi tulee olemaan parempi.

51 runkosarjaottelussa tehopisteet 1+7=8 summannut Scotka uskoo, että kokonaan uusiksi menevä valmennusryhmäkin voi auttaa joukkuetta parempaan. Päävastuuseen Jukka Ahvenjärven tilalle hyppää Jukka Rautakorpi, ja apuvalmentajien joukossa on muun muassa Ville Nieminen.

– Uusien valmentajien tulo on aina hyvä mahdollisuus, Scotka sanoo mutta lisää, ettei ole vielä puhunut seuran uusien luotsien kanssa.

Kari Jalonen uran parhaita valmentajia

Tshekin maajoukkueen peräsimeen tänä keväänä hypännyt Kari Jalonen on sijaan tullut Scotkalle jo hyvin tutuksi – ja tehnyt häneen suuren vaikutuksen.

– Hän on yksi parhaista valmentajista, joka minulla on koskaan ollut.

Scotka luonnehtii Jalosen olevan hyvin tarkka yksityiskohdissa ja joukkuepelin hiomisessa. Jalonen on Scotkan arvion mukaan yhdistänyt hyvin elementtejä suomalaisesta jääkiekosta tshekkiläisen lätkän kanssa.

– On kiva pelata hänen alaisuudessaan. Se on helppoa joukkueelle.

Peli MM-kisoissa parantunut

Maanantaina Tshekki päihitti Yhdysvallat 1–0 Matej Blümelin viimeistelemällä maalilla. Varakapteeni Scotka arvioi päävalmentaja Jalosen tavoin Tshekin onnistuneen pelaamaan ehjän 60-minuuttisen.

Alkuvaikeuksiakin joukkueella turnauksessa oli. Isosta-Britanniasta otetun avauspelin voiton jälkeen Ruotsi löi Tshekin varsinaisella peliajalla ja seuraavaksi Tshekki taipui Itävallalle voittomaalikilpailun jälkeen. Tuon jälkeen Tshekki on kuitenkin napsinut kolme varsinaisen peliajan voittoa peräjälkeen.

– Meillä ei ollut niin hyvä alku. Turnauksen aikana olemme kuitenkin parantaneet ja parantaneet, Scotka ruotii ja kehuu David Pastrnakin ja muiden NHL-vahvistusten auttaneen joukkuetta paljon.

Scotka arvioi omankin pelinsä parantuneen heikomman alun jälkeen turnauksen kuluessa. Pistenikkarina tai kiekollisena virtuoosina häntä ei ole totuttukaan tuntemaan, vaan enemmänkin jämeränä puolustuksen luutana. Viidestä taistosta Tampereen MM-otteluissa hänellä on kasassa yksi syöttöpinna.

"Se juttu, miksi pelaamme jääkiekkoa"

Tänään tiistaina Tshekki saa lohkovaiheen päätöspelissä vastaansa isäntämaa Suomen, ja joukkueet taistelevat lohkon kärkisijoista. Scotka tunnustaa kohtaamisen olevan hänelle Suomessa asuneena ja viihtyneenä erityinen.

– Meidän täytyy olla valmiita. On aina vaikea pelata perättäisinä päivinä, mutta teemme kaikkemme voittamisen eteen.

Scotka korostaa Suomen olevan todella kova ja muistuttaa joukkueen osoittaneen sen viime vuosien arvokisamenestyksellä. Hän katsoo ottelun olevan paikka nähdä Tshekille, miten vahva se on.

Onko joitain suomalaisia hyökkääjiä, joista olet eniten peloissasi?

– Kaikki, Scotka iskee ensin.

Perään hän vakavoituu.

– Ei, ei. He ovat vain jääkiekkoilijoita, niin kuin me. On aina hyvä pelata heitä vastaan. Odotan sitä innolla. Nämä pelit ovat se juttu, miksi pelaamme jääkiekkoa.

Osoitus suomen osaamisesta

Scotka kuuluu Tshekin pelaajiston Suomi-tuntijoiden osastoon muutaman muun SM-liigapelurin tavoin. Scotka saikin kertoilla joukkuekavereille jo etukäteen, millaista maassa on. Scotka oli kertonut muun muassa Suomen lukuisista järvistä ja luonnosta.

– Viihdyn täällä, ja kerroin jätkille, että Tampereella on hyvä olla. Halli on uusi, ja kaupunki on kiva.

Vuodessa vaikea kieli ei ole kuitenkaan Scotkalle vielä pahemmin tarttunut.

– Vain pikkujuttuja, mutta ehken halua sanoa niitä haastatteluissa. Voin sanoa vain pari sanaa: "Minä haluan koti", Scotka heittää viittä vaille oikeaoppisesti.

Hän vahvistaa arvelun, että päähän on kenties tarttunut myös ”pahoja sanoja”.

– Kyllä, ne olivat ensimmäisiä sanoja, pahat sanat.

Liekö niitä irtoaa jommallakummalla kielellä tänään jäällä.

MM-ohjelma tiistaina:

A-lohko
12.20 Saksa–Sveitsi
16.20 Slovakia–Tanska
20.20 Kanada–Ranska

B-lohko
12.20 Ruotsi–Latvia
16.20 Yhdysvallat–Norja
20.20 Suomi–Tshekki

Kaikki ottelut katsottavissa C Moressa. Leijonien peli myös MTV3-kanavalla. 

Lue myös:

    Uusimmat