Toista sataa NHL-ottelua pelannut Leijonat-hyökkääjä tekee tilaustyötä – taalaliigaan ei pakonomaista hinkua palata

Juho Lammikko ei tehopisteillä Suomen jääkiekkomaajoukkueessa rallattele, mutta tekee tälläkin kertaa pyyteetöntä työtä menestyksen eteen. Seurajoukkueuraansa hyökkääjä jatkaa Sveitsissä, eikä hänellä ole pakkoa päästä takaisin NHL:ään.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Kanada–Suomi la 18.5. klo 17.20. Studio käyntiin jo klo 16.30!

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla. MTV Katsomossa ottelut maksullisilla tilauksilla. Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla.

Lammikko paiski kaukaloduunarin hommia 0+0-tehopistein ensin alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa vuodenvaihteessa 2016 ja sittemmin vuonna 2019 miesten MM-turnauksessa, joista molemmista Suomi huuhtoi kultaa. Viime vuonna mies rikkoi kuitenkin hienokseltaan kaavaa ja naputti kaksi syöttöpinnaa, eikä kultakulku katkennut, vaan Leijonat juhli Tampereella maailmanmestaruutta.

Juttu jatkuu videoupotuksen jälkeen.

Tämän MM-turnauksen ensimmäiset kaksi ottelua Lammikko on vetänyt jälleen tutulla 0+0:lla, mutta ei hänen arvoaan maajoukkueessa tehopisteillä mitatakaan. Lammikko rouhii ja raastaa kirkkaimpien tähtien takana tunnollisesti likaista tilaustyötä, mistä häntä arvostetaan.

Lammikko itse näkee, että peli Yhdysvaltoja vastaan ei mennyt hyvin, mutta Suomi pystyi joukkueena parantamaan tappiollisen turnausavauksen jälkeen toiseen taistoon, jossa oli eilen vastassa Saksa. Hän korostaa, että petrattavaa kuitenkin yhä jäi, ja sitä on "vähän kaikennäköisissä tilanteissa".

– Otimme jäähyjä liikaa, mikä on yksi asia. He pääsivät pelaamaan ylivoimaa tokassa erässä kolme kertaa, se oli vähän liikaa siihen, mutta hyvin tulimme takaisin. Se oli hieno voitto – eka voitto turnauksessa oli tärkeä. Siitä lähdetään rakentamaan, itse yhden kiinnipitämisrangaistuksen istunut Lammikko pui Leijonille 4–3-lukemin päättyneen Saksa-taiston jälkipolttoina.

– Voi olla, että siinä on pientä parannettavaa, mutta kyllähän kaikki sen osaavat. Eiköhän sekin ole kunnossa, Lammikko pohtii.

"Harri on huippupelaaja"

Keskushyökkääjänä pelaavan Lammikon kolmosvitja on kisojen alussa Tampereella elänyt. Yhdysvaltoja vastaan hänen laidoillaan pelasivat Kasperi Kapanen ja Jere Sallinen, mutta toiseen matsiin Saksaa vastaan Sallisen paikalle ketjuun tuli kokoonpanoon nostettu Harri Pesonen ja Sallinen siirtyi kakkosvitjaan.

Uuden vitjan avaus meni Lammikon sanoin "ihan ok", mutta kohennettavaa on ainakin syöttöpelaamisen ja kommunikoinnin osalta.

– Oli taas uusi kenttä, mutta mennään hyvillä mielin eteenpäin ja koetetaan parantaa pieniä juttuja. Pystymme olemaan entistä parempia.

Uudessakaan nyrkissä ei ole Lammikolle moitteen sijaa.

– Harrin kanssa olen aikaisemminkin pelannut. Hän on huippupelaaja, kuten Kapanenkin tietenkin, Lammikko mainitsee.

Onko ensimmäisen pelin vielä katsomossa olleen Pesosen paikka sinusta pelaavassa kokoonpanossa?

– Totta kai kaikki haluavat pelata. Valmennus tekee päätökset, ja niitä kunnioitetaan. Huippupelaaja Harri on, hieno pelata hänen kanssaan.

"Koetetaan me hoitaa Ruotti"

Tänään äitienpäiväsunnuntaina Leijonilla on välipäivä, ja pelaajat saavat nauttia ajasta myös perheidensä parissa.

– Iso päivä omalle äidille ja puolisolle. On hienoa, että pääsee heitäkin näkemään tänään, kun ei ole peliä. Täytyy muistaa äitiä, Lammikko sanoo.

Perheen kanssa ei ole Lammikon mukaan yhteistä oleskelua ja syömistä erikoisempaa suunnitteilla, mutta muuta ei tarvitsekaan.

Samalla pääsee lataamaan akkuja huomiseen, jolloin vastaan asettuukin herkullisessa klassikkokoitoksessa länsinaapuri Ruotsi.

– Ruotsi on varmasti vauhdikas ja pelaa hyvin joukkueena. Hyvä joukkue on vastassa, täytyy olla koko ajan hereillä. Hieno päästä pelaamaan heitä vastaan, kuten aina. Kova vääntö tulee. Mennään laittamaan parasta pöytään.

Euroviisuissa Suomea edustanut Käärijä taipui monien mielestä karvaasti toiseksi Ruotsin Loreenin vietyä potin. Lammikko kehuu Käärijän suoritusta ja tulosta hienoksi, vaikka Ruotsille häviäminen harmittaakin.

– Koetetaan me hoitaa Ruotti huomenna. Koetetaan pelata hyvin ja katsotaan sitten, mikä tulos on.

"Jos pelaa sen verran hyvin, että voisi päästä"

Entä katsooko Lammikko urallaan vielä NHL:n suuntaan? Hän pelasi taalaliigassa viimeksi vuonna 2022, ja kaikkiaan miehen vyöllä on 159 ottelua tarunhohtoisessa.

Kuluneen kauden Lammikko pelasi Sveitsissä Zürichin ZSC Lionsissa, ja solmi aiemmin tänä vuonna seuran kanssa kaksivuotisen jatkosopimuksen.

– En minä ole (NHL:ää) miettinyt. Jos pelaa sen verran hyvin, että voisi päästä, totta kai sitten miettii, mutta ei minulla ole mikään pakko mennä mihinkään.

– Koettaa vain pelata hyvin, nauttia jääkiekosta, treenata ja koko ajan kehittyä pelaajanakin vielä. Ei tässä ihan kolmeakymmentä olla vielä, mutta kohta. Katsoo, mitä tuleman pitää.

Elämä Sveitsissä maittaa 27-vuotiaalle hyökkääjälle.

– On ollut kivaa. Tykkään maasta tosi paljon. Kiva mesta, missä asuttiin. Kaikki puitteet ovat siellä kunnossa ja organisaatio on hyvä, hoitaa kaikki hyvin. Ei ole mitään valittamista.

Lue myös:

    Uusimmat