Tomek Valtonen tottui valmentamaan sarjassa, jossa pelataan vankilasäännöillä – antaa tyrmäävän arvion Slovakian mahdollisuuksista Leijonia vastaan: "Umpisurkea"

Slovakiassa valmentanut Tomek Valtonen antaa vain pienet mahdollisuudet Leijonien puolivälierävastustajalle. Hänellä on muutenkin paljon sanottavaa maan kiekkokulttuurista – sekä hyvää että huonoa. 

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Suomesta ei löydy välttämättä kovin montaa ihmistä, jotka ovat katsoneet kaikki Slovakian ottelut MM-kisoissa. Tomek Valtonen on yksi heistä. 

Mielenkiinnon syy juontaa juurensa siihen, että Valtonen on valmentanut kahtena viime kautena Dukla Michalovcen joukkuetta Extraliigassa. Leijonien ottelut ovat kuuluneet toki myöskin alkukesän ohjelmistoon. 

Valtosen mielestä Slovakialla on hyvin minimaaliset mahdollisuudet. 

– Jos pelataan kymmenen ottelua, Slovakia voi voittaa yhden, Valtonen pamauttaa. 

"Umpisurkea verrattuna olympialaisiin"

Slovakia jysäytti olympiaturnauksessa ison pommin ja nappasi pronssimitalin. Se oli kiekkohullusa maassa valtava tapaus ja kansanjuhlan paikka. 

MM-turnauksessa loiste on himmentynyt, vaikka joukkue selviytyikin jatkopeleihin. 

– Slovakia on ollut umpisurkea verrattuna olympialaisiin. Ihan kauhea ero, Valtonen sanoo. 

Tasonlaskun taustat lienevät enemmänkin henkisellä puolella, koska valmennus ja pelaajarunko ovat samat kuin olympialaisissa. 

– Pronssi oli Slovakiassa niin iso asia, että heillä on enemmän hävittävää kuin voitettavaa. Otteissa on ollut turhautumista. 

Juttu jatkuu kuvan alla

Kitkeriä kommentteja

Suomi voitti olympiakisojen välierissä Slovakian 2–0 ehjän esityksen jälkeen. Slovakian apuvalmentaja Jan Pardavy kommentoi kitkerästi maansa mediassa, ettei haluaisi jääkiekon kehittyvän Suomen pelitavan suuntaan. 

Pardavy viittasi Suomen hyvin organisoituun viisikkopeliin ja ehjään rakenteeseen. 

– Nyt kun on kuunnellut MM-kisojen aikana pelaajien kommentteja, niin he kyllä kunnioittavat Suomen pelitapaa, Valtonen sanoo. 

Suomen taktinen valistuneisuus on juuri sitä mitä Slovakian jääkiekkokin kaipaisi. 

– Rytmi, rakenne ja kenttätapaino ovat Suomen juttuja. Ei Suomi tee ottelussa kahdeksaa maalia, mutta ne asiat ovat kunnossa. 

Juttu jatkuu kuvan alla

Suurin saavutus, ettei saanut kenkää

Valtonen aloitti valmentamisen Slovakiassa marraskuussa 2020, kun hän tuli potkut saaneen Miroslav Chudyn tilalle. Kausi huipentui seurahistorian ensimmäiseen mitaliin, pronssiin. 

Valtonen sanoo pitäneensä vajaan kahden kauden mittaisesta pestistä. Puolassa syntynyt Valtonen oppi slovakian kielen, mikä helpotti sopeutumista. 

– Suurin saavutus on, että olin siellä lähes kaksi vuotta enkä saanut monoa, Valtonen naurahtaa. 

Se monottaminen tosiaan on muodissa Slovakiassa. Viime kaudella 12 joukkueesta yhdeksän antoi kesken kauden kenkää valmentajalle – kaksi joukkuetta vielä kahdesti. 

Siihen liittyykin yksi Slovakian jääkiekon kehityskohteista. Intoa ja lajikulttuuria on paljon, mutta kärsivällisyys ja organisointikyky puuttuvat. 

– Ei sitä toimintakulttuuria pysty tuosta vaan muuttamaan. Siellä pitää luovia, Valtonen kuvailee. 

Juttu jatkuu kuvan alla

"Siellä on vankilasäännöt"

Slovakian Extraliigasta on tullut houkutteleva vaihtoehto pienempään rooliin jääneelle kokeneemmalle suomalaispelaajalle. Viime kaudella Valtosen alaisuudessa pelasivat Antti Erkinjuntti, Janne Keränen ja Mikko Nuutinen

Slovakian pääsarjassa pystytään maksamaan kilpailukykyisiä palkkoja, ja sarjan tasokin on nousussa. Valtosen mukaan SM-liigan tempo on kovempaa kuin Extraliigassa, mutta kamppailupeli on rajumpaa. 

– Sarja on yhtä fyysinen kuin SM-liiga 2000-luvun alussa. Välillä pelataan brutaalikovaa. Siellä on vankilasäännöt. 

Slovakiassa pelaa SM-liigaa kokeneempia pelaajia. Ja kuten maajoukkueestakin voi aistia, peli on hyökkäysvoittoista. 

Slovakian MM-ryhmässä pelaa yksi Valtosen tämän kauden suojatti, hyökkääjä Pavol Regenda, joka on tehnyt MM-kisoissa jo neljä maalia. 

– Regenda on hyvä pelaaja, kun hän pelaa vahvuuksillaan. Hän on maalin edessä vahva kuin mikä, kunhan muistaa mennä sinne. Välillä peli menee vähän laukalle. 

Juttu jatkuu kuvan alla

Arvostus Suomea kohtaan noussut

Valtonen on nähnyt paljon maailmaa sen jälkeen, kun hän lähti Vaasan Sportista vuonna 2018. Ennen Slovakiaa hän kävi läpi Puolan (maajoukkue ja Podhale Nowy Targ), Saksan kakkosliiga (Rawensburg) ja Ruotsin Allsveskan (Mora IK). 

– On ollut upeata tutustua uusien maiden kulttuureihin. Se on avannut silmiä tosi paljon. 

Valtonen on oppinut arvostamaan entistä enemmän suomalaista jääkiekkosysteemiä. Joskus tuntuu, että Suomessakin riidellään koko ajan jostain, mutta moniin muihin maihin verrattuna Suomessa toimitaan hyvinkin yhtenäisesti. 

– Ero on ihan valtava. Esimerkiksi valmentajien koulutus ja kehittäminen ovat Suomessa loistavalla tasolla. Sitä pitää kunnioittaa. 

Valtosella ei ole ensi kaudeksi sopimusta mihinkään. Ulkomailla jatkaminen kiinnostaa edelleen. 

– Olen miettinyt Suomeakin, mutta päivä kerrallaan tässä mennään. 

Lue myös:

    Uusimmat