Suomen kansalainen pelaa tänään Leijonia vastaan – kannusti vielä nuorempana Suomea: "Enemmän suomalainen kuin saksalainen"

Samuel Soramies. Nimi kuulostaa hyvin suomalaiselta, ja kyllä miehellä on myös Suomen kansalaisuus. Saksaa edustava 24-vuotias hyökkääjä pelaa ensimmäistä kertaa miesten tasolla Suomen jääkiekkomaajoukkuetta vastaan.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Suomi–Sveitsi ti 21.5. klo 21.20. Studio käyntiin jo klo 20.30!

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla. MTV Katsomossa ottelut maksullisilla tilauksilla. Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla. Turnauksen otteluohjelman näet tästä

Vaikka Samuel Soramies on syntynyt ja asunut tähänastisen elämänsä Saksassa, hän on Saksan lisäksi Suomen kansalainen. Samuel Soramiehen isovanhemmat muuttivat aikoinaan Suomesta Saksaan ja isä Antti jäi sille tielle.

Samuel Soramies puhuu suomeakin, mutta hän pyytää haastattelun tekemistä englanniksi kielen luonnistuessa häneltä vaivattomammin.

Nuorena Patrik Laineen ketjukaverina 

Saksan DEL-liigassa Augsburger Pantheria edustava Soramies tietää ja tuntee suomalaisen jääkiekkoilun hyvin. Hän kannusti Leijonia nuorempana, kun Suomi ei pelannut Saksaa vastaan, vaan oli esimerkiksi loppuottelussa Ruotsin kanssa vastatusten.

Pelasipa Soramies 14-vuotiaana Hämeen alueen kartoituksessa myös Patrik Laineen kanssa samassa ketjussa. Vähältä piti, ettei kaksikko olisi kohdannut nyt miesten maajoukkueissa vastatusten, mutta Laine jäi MM-ryhmästä loppuvaiheilla sivuun.

– En usko, että hän muistaa minua. Muistan, että hän oli silloinkin erinomainen pelaaja. Mutta en tiedä, olisi ollut varmasti hauskaa pelata hänen kanssaan, Soramies sanoo.

Soramiehelle tuttu pelaaja on myös viimevuotinen maailmanmestari Jere Innala, joka oli samassa joukkueessa.

"En tiedä, kumpaa joukkuetta isovanhemmat kannustavat"

Suomea vastaan Soramies on pelannut pariin otteeseen alle 16-vuotiaiden maaotteluissa Vierumäellä. Ensimmäiset miesten maaottelunsa hän tahkosi kaudella 2019–20 ja veti viime vuonna uransa ensimmäisen miesten arvoturnauksen Suomessa. Tuolloin hän ei kuitenkaan päässyt vielä kohtaamaan Leijonia.

Se on edessä tänään Tampereella.

– Se on erityinen ottelu minulle, mutta yritän olla keskittymättä siihen. Yritän keskittyä peliin ja pelata hyvän ottelun.

Nuorena television ääressä Leijonille hurraten, tänä päivänä heitä vastaan Suomessa arvokisanäyttämöllä. Soramiehen sanoin: "Nyt se on eri tarina." Hänelle hauska sellainen.

– Pelaan suomalaisia vastaan, yritän voittaa ja tehdä elämän heille vaikeaksi.

– En tosin tiedä, kumpaa joukkuetta isovanhempani kannustavat. Toivon, että he kannustavat minua, Soramies naurahtaa.

"Sopii Suomi-pelaajan muottiin ihan täydellisesti"

Suomi hävisi perjantaina MM-turnauksen avausottelunsa Yhdysvalloille 1–4. Saksa taipui puolestaan Ruotsille varsin tasapäisessä taistossa 0–1. Soramies arvioi Saksan pelanneen "hyvän ottelun kokonaisuutena".

– Heillä (Ruotsilla) oli kylläkin paljon ylivoimahyökkäyksiä meitä vastaan. Meidän täytyy tehdä sen suhteen töitä, mutta loimme minusta muuten paljon paikkoja ja pelasimme erittäin hyvän pelin.

Omia otteitaan hän haluaa parantaa, "auttaa joukkuetta voittamaan".

– Vähän enemmän kärsivällisyyttä ja lisää tuotteliaisuutta hyökkäyksellisesti.

Tosin pistetehtailua Soramieheltä ei odotetakaan. Hänen pistemääränsä ovat Saksan sarjapeleissäkin olleet maltillisia – avut ovat toisaalla.

– Yritän tehdä puolustavaa työtä. Yritän tuoda energiaa jäälle, saada kiekkoa syvälle, luoda paikkoja sillä tavalla. En ole hyökkäävä pelaaja, mutta yritän tehdä kovasti töitä.

Saksan maajoukkueen suomalaisen apuvalmentajan Pekka Kangasalustan Soramiehestä antama analyysi vastaa hyvin pelaajan omaa perkausta.

– Huomaa, että hänessä on isokin ripaus suomalaisuutta. Nöyrä, työteliäs kaveri. Kaikin puolin loistava valmennettava. Tykkään kaverista kyllä kovasti, Kangasalusta sanoo.

– Pidän häntä enemmän suomalaisena kuin saksalaisena, vaikka hän saksalainen on. Sen vain jotenkin huomaa, kun tietää, minkälainen suomalainen pelaaja on ottamaan vastaan asioita ja miten nopeasti oppii. Hänellä on ollut hyvä kotikasvatus ja hän sopii jääkiekkoilullisesti Suomi-pelaajan muottiin ihan täydellisesti.

Soramies tekee hyvin niitä asioita, joita kaikki pelaajat eivät välttämättä jaksa samalla antaumuksella tehdä.

– Sitä ei välttämättä suuri yleisö edes huomaa, kuinka tärkeä pelaaja hän on. On äärimmäisen hyviä juttuja, joita pelin sisällä tapahtuu. Hänet voi heittää tilanteessa kuin tilanteessa jäälle ja aina luottaa, että tulee tehtaan takuu, Kangasalusta ylistää.

Lue myös:

    Uusimmat