Trumpin virkarikossyytekuulemisia johtava Adam Schiff laukoi kovia sanoja: "Ei ole mitään vaarallisempaa kuin epäeettinen presidentti, joka uskoo olevansa lain yläpuolella"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on mennyt paljon pidemmälle kuin entinen presidentti Richard Nixon, väittää Trumpin virkarikossyytekuulemisia johtava demokraattien Adam Schiff.

Schiff viittasi väitteisiin, joiden mukaan Trump olisi pidättänyt sotilasapua Ukrainalta, jotta voisi painostaa maan johtoa etsimään kielteistä tietoa demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivästä Joe Bidenista ja tämän pojasta.

Yhdysvalloissa edustajainhuoneen demokraatit ovat aloittaneet virkarikostutkinnan Trumpia vastaan, koska katsovat Trumpin käyttäneen asemaansa väärin oman etunsa ajamiseksi.

– Trumpin toimet ovat paljon vakavampia kuin ala-arvoinen murto demokraattien päämajaan, tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja Schiff sanoi viitaten Watergate-skandaalin alkuhetkiin.

– Tämä on paljon enemmän kuin mikään mitä Nixon teki, hän lisäsi.

Schiff esitti Nixon-viittauksen useiden Trumpin virkarikostutkinnassa kuultujen todistajanlausuntojen jälkeen. Torstaina tutkinnassa kuultiin esimerkiksi Ukrainassa työskennellyttä yhdysvaltalaisdiplomaattia David Holmesia, jonka todistus tuki Yhdysvaltain EU-suurlähettilään Gordon Sondlandin päivää aiemmin kuulemisessaan kertomaa.

Sondlandin mukaan Ukrainan sotilasapu oli sidottu maan käynnistämään tutkintaan Joe Bidenista ja tämän pojasta Hunter Bidenista.

– Mielestäni ei ole mitään vaarallisempaa kuin epäeettinen presidentti, joka uskoo olevansa lain yläpuolella, Schiff kommentoi kuulemisten jälkeen.

Pienestä murrosta paisui koko maata ravistellut skandaali

Nixonin presidenttiyden kohtaloksi koitunut tapahtumaketju käynnistyi vuonna 1972, kun Washington Postin nuoret toimittajat Bob Woodward ja Carl Bernstein alkoivat setviä rutiiniluontoiselta näyttänyttä juttua: demokraattipuolueen päämajaan oli murtauduttu Washingtonissa Watergate-rakennuksessa. Mutta sitten nimetön soittaja, liittovaltion poliisin FBI:n kakkosmies Mark Felt, vihjasi Woodwardille, että jutun takana piili jotain paljon suurempaa.

Tästä ensimmäisestä yhteydenotosta alkoi pitkä salamyhkäisten tapaamisten sarja, jonka aikana "syväkurkuksi" kutsuttu Felt paljasti toimittajille salaisia tietoja Valkoisen talon sekaantumisesta murtoon. Murtautujien tarkoituksena oli piilottaa rakennukseen kuuntelulaitteita demokraattien vaalikampanjan urkkimiseksi.

Skandaali paisui nopeasti, ja Valkoisen talon yritykset peitellä tapausta vain pahensivat tilannetta. Lopulta Nixon joutui eroamaan vuonna 1974 virkarikossyytteiden uhkaamana.

Lue myös:

    Uusimmat