Mainos

Trumpin virkamiehet joutuivat kongressin kuultavaksi – keskustelu äityi raivokkaaksi: "Tajusin heti, että joudun raportoimaan tästä"

2:06

Yhdysvaltain kongressin tiedusteluvaliokunta on kutsunut tänään kuultavakseen useita korkeita virkamiehiä Trumpin virkarikosjutussa. Kuultavaksi on kutsuttu mm. varapresidentin avustaja, Valkoisen talon Venäjä-neuvonantaja, Yhdysvaltain Ukraina-erikoislähettiläs sekä kansallisen turvallisuuden neuvoston virkamies. Keskustelu äityi ajoittain raivokkaaksi. 

Koko jupakan taustalla on Trumpin päätös jäädyttää Ukrainan sotilasapu.

"Epäasiallinen puhelu Ukrainaan"

Ensimmäisinä valiokunnalle todistivat kansallisen turvallisuuden neuvoston virkamies, everstiluutnantti Alexander Vindman ja varapresidentti Mike Pencen avustaja Jennifer Williams.

Trumpia epäillään valtion varojen hyödyntämisestä poliittiseen kamppailuun ja törkytiedon etsintään demokraattipoliitikko Bidenista, joka on todennäköisesti Trumpin vastinpari seuraavissa presidentinvaaleissa vuonna 2020.

Näin poliittinen skandaali eteni

Jupakka käynnistyi heinäkuun puolivälissä kun Trump päätti keskeyttää noin 400:n miljoonan dollarin sotilasavun Ukrainaan. Viikkoa myöhemmin, 25.7. presidentti soitti nyt jo kuuluisaksi tulleen puhelunsa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyille.

Puhelua kuitenkin kuunneltiin kuten presidentin puheluita yleensäkin, ja yksi, toistaiseksi nimeämätön tiedusteluvirkamies päätti tehdä virallisen ilmiannon.

Elokuun puolivälissä asia päätyi kongressin tietoon – vaikka sitä yritettiinkin pitkään kiertää ja estää poliittisessa virkamieskoneistossa. Pian se kuitenkin vuosi myös mediaan.

Ensin Washington Post uutisoi 18. syyskuuta, että jokin presidentin puhelinkeskustelu on yritetty pimittää kongressilta jostain syystä, ja seuraavana päivänä talouslehti Wall Street Journal jo kertoi, että Trump olisi mahdollisesti painostanut Ukrainan presidenttiä penkomaan demokraattiehdokas Joe Bidenia – ja kenties kytkenyt sen sotilasapuun.

Trump joutui myöntämään, että Biden todellakin nousi esiin Ukrainan presidentin kanssa. Demokraattipuolue raivostui, ja monet Trumpin omistakin puoluetovereista ottivat etäisyyttä presidenttiin. 24. syyskuuta edustajainhuoneen demokraatti-puhemies Nancy Pelosi julisti käynnistävänsä virkarikosmenettelyn.

Heti seuraavana päivänä Valkoinen talo julkaisi puhelun sisällön. Puhelumuistion mukaan Trump pyysi Zelenskyiä "vähän vilkaisemaan Bidenin juttua" ja muistutti kuinka "hyvä" Yhdysvallat on Ukrainalle ollut. Yhteys sotilasavun jäädyttämiseen on kuitenkin nyt suuri kysymysmerkki. Se on yksi kuulemisten ja koko tutkinnan keskeisistä kysymyksistä.

Keskustelu kuumeni kuulemisissa

Kenraaliluutnantti Alexander Vindman oli yksi ensimmäisistä todistajista.

– On epäasiallista Yhdysvaltain presidentille vaatia vierasta valtiota tutkimaan Yhdysvaltain kansalaista ja poliittista vastustajaa... Se epäilemättä johtaisi Ukrainan kahdenvälisen avun loppumiseen, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden heikkenemiseen sekä Venäjän strategisten etujen edistämiseen, Vindman totesi kongressille.

– Hetkeäkään epäröimättä tiesin, että minun on pakko raportoida tämä Valkoisen talon neuvostolle, Vindman vastasi, kun häneltä kysyttiin reaktiota Trumpin puheluun.

Toinen todistaja oli varapresidentti Mike Pencen avustaja Jennifer Williams.

– Totesin 25. heinäkuuta käydyn puhelinkeskustelun epätavalliseksi, koska vastoin kuin muut presidentin puhelut, joita olen seurannut, se sisälsi keskustelua asiasta, joka mielestäni oli kotimaan poliittinen kysymys, Williams sanoi viitaten Joe Bidenin perheeseen.

"Demokraattipuolueen marionetit"

Republikaaniedustaja ja tiedustelukomitean jäsen Devin Nunes puolestaan ryöpytti Trumpin tapaan amerikkalaismediaa "demokraattien marioneteiksi" jotka pyrkivät kuumeisesti "tahraamaan ja erottamaan presidentin".

– Media on tietenkin vapaa toimimaan demokraattien käsinukkeina, ja he voivat vapaasti höyrytä Venäjä-petoksesta ja Ukraina-petoksesta kuten heidän näytelmän ohjaajansa vaatii, Nunes julisti.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja