Trumpin vierailu Britanniassa alkoi myrskyisästi – tapasi kuningattaren, rähjäsi Twitterissä, tapaa mahdollisesti brexit-Faragen

Trump tapasi Elisabetin ja muita kuninkaallisia 0:40
Donald Trump saapui Melania-vaimonsa kanssa lounaalle Buckinghamin palatsiin.

Trumpin tviitit Lontoon pormestarista kuumentavat brittioppositiota. Työväenpuolueen johtaja Corbyn kehottaa ihmisiä lähtemään kaduille huomenna osoittamaan mieltään.

Britanniassa vieraileva Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump tapasi kuningatar Elisabetin tänään päivällä lounaalla Buckinghamin palatsissa.

Presidenttiä vastassa olivat myös kruununprinssi Charles ja hänen puolisonsa Camilla.

Trumpilla on mukanaan puolisonsa Melania sekä neljä viidestä lapsestaan. Juhlallisuuksia Buckinghamin palatsin puutarhassa seurasivat muun muassa Trumpin tytär ja neuvonantaja Ivanka sekä hänen miehensä, myös Trumpin hallinnossa työskentelevä Jared Kushner.

Tapaamisen aluksi puutarhassa kuultiin yhteensä 82 kunnianlaukausta. Niistä 41 juhlistivat Trumpin vierailua ja toiset 41 kuningattaren kruunajaisten 66-vuotispäivää, jota vietetään sunnuntaina. Sen jälkeen soittokunta soitti Yhdysvaltojen ja Britannian kansallislaulut.

Trump tapasi tänään vielä lisää kuningashuoneen jäseniä.

Huomenna on vuorossa tapaaminen tehtävästään kohta väistyvän pääministeri Theresa Mayn kanssa, ja keskiviikkona vierailu huipentuu Normandian maihinnousun 75-vuotisjuhlallisuuksiin Portsmouthissa Etelä-Englannissa.

Trump haukkui Lontoon pormestarin Twitterissä

Trumpin vierailu alkoi myrskyisästi, kun presidentti haukkui Lontoon pormestarin Sadiq KhaninTwitterissä vain minuutteja ennen saapumistaan Standstedin kentälle tänä aamuna.

Trumpin mukaan Khan on luuseri, joka on tehnyt surkeaa työtä Lontoon johdossa.

– (Khan) muistuttaa minua paljon erittäin tyhmästä ja kyvyttömästä New Yorkin pormestari (Bill) de Blasiosta, joka on myös tehnyt kelvotonta työtä – (Khan) on tosin vain puolet hänen pituudestaan, Trump tviittasi presidentin Air Force One -koneesta.

Trump ja opposition työväenpuoluetta edustava Khan ovat ottaneet yhteen aiemminkin. Trumpin tuoreimmat tviitit ovat vastaus Khanin viikonloppuiseen lehtikirjoitukseen, jossa hän vertasi Trumpia 1900-luvun fasistijohtajiin.

Khan kirjoitti Observer-sanomalehdessä, ettei Trumpille pitäisi rullata punaista mattoa, kun tämä levittää äärioikeistolaisia arvoja ja uhkaa demokraattista järjestelmää.

Suurmielenosoitus luvassa huomenna

Trumpin tviitit ovat kuumentaneet tunteita brittioppositiossa sekä kiihdyttäneet arvostelua Trumpin vierailua kohtaan.

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbynkehottaa ihmisiä lähtemään huomenna kaduille Trumpin vastaiseen suurmielenosoitukseen.

Stop Trump -protestiliikkeen mukaan tarkoituksena on viestiä, etteivät britit hyväksy Trumpin politiikkaa eikä presidenttiä olisi pitänyt kutsua Britanniaan.

Corbyn kirjoitti Twitterissä, että huominen mielenosoitus on mahdollisuus osoittaa solidaarisuutta kaikille niille ihmisille, joita vastaan Trump on hyökännyt. Corbyn viittasi tviitissään myös Khaniin.

Trumpia lentokentällä vastaanottanut ulkoministeri Jeremy Hunt ei suostunut tuomitsemaan presidentin tviittejä.

– Kaikilla on oma näkemyksensä presidentti Trumpista, enkä ole hänen kanssaan kaikista asioista samaa mieltä -- mutta sellaiset asiat laitetaan syrjään, kun vapaan maailman johtaja, läheisimmän liittolaisemme presidentti tulee tänne valtiovierailulle, vallassa olevaa konservatiivipuoluetta edustava Hunt sanoi.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International protestoi Trumpin vierailua banderolleilla lähellä Yhdysvaltojen Lontoon-suurlähetystöä.

Vauxhallin sillalle ripustetuissa banderolleissa kehotetaan vastustamaan seksismiä, rasismia, vihaa, julmuutta ja Trumpia.

– Trumpin politiikka on viimeiset kaksi ja puoli vuotta ollut täysin häpeällistä. Hän on laittanut lapsisiirtolaisia telkien taakse, määrännyt voimaan syrjivän matkustuskiellon, kutistanut rahoitusta naisten oikeuksien edistämiseltä ja vetäytynyt kansainvälisistä ihmisoikeuselimistä, Amnestyn Britannian-johtaja Kate Allen sanoi BBC:n mukaan.

CNN: Mayn kanslia yrittää estää tapaamisen brexit-Faragen kanssa

On vielä avoinna, aikooko Trump tavata vierailunsa aikana Mayn seuraajaksi mielivän Boris Johnsonin tai EU-vaaleissa menestyneen brexit-puolueen johtajan Nigel Faragen.

Lähde Faragen lähipiiristä kertoi uutiskanava CNN:lle, että Mayn kanslia yrittää estää tapaamisen, joka saattaisi toteutua huomenna sen jälkeen kun Trump ja May ovat tavanneet.

Lähteen mukaan Trump ei aio välittää Mayn kanslian yrityksistä. Pääministerin kansliasta puolestaan kerrottiin CNN:lle, että Trump päättää itse, keitä tapaa vierailunsa aikana.

Sunnuntaina Trump sanoi Sunday Timesin haastattelussa, että Britannian tulee jättää unioni vaikka ilman sopimusta. Hän ehdotti myös, että Britannian tulisi nostaa Farage brexit-pääneuvottelijakseen.

Vierailun alla on syntynyt porua myös Trumpin herttuatar Meghania koskevista kommenteista.

Brittiläinen tabloid-lehti Sun kertoi viikonloppuna, että Trump oli kutsunut amerikkalaissyntyistä herttuatarta haastattelussa "häijyksi". Trumpin puheet olivat tallentuneet Sunin haastattelunauhalle.

Nauhalla Trumpia haastatellut toimittaja huomauttaa, että herttuatar oli kritisoinut Trumpia presidentinvaalikampanjan aikana ja sanonut, että hän muuttaa Kanadaan, jos Trump tulee valituksi.

– Sen sijaan hän muuttikin tänne (Britanniaan), haastattelija jatkoi.

– No, aika moni muuttaa tänne. En tiennyt, että hän on häijy, Trump sanoi.

Trump kiisti Twitterissä kutsuneensa Meghania häijyksi ja kuittasi asian tuttuun tapaansa valeuutisena. Trumpin on määrä tavata Meghanin puoliso, prinssi Harry vierailunsa aikana.

Hovin mukaan Meghan ei kuitenkaan ota osaa juhlallisuuksiin, koska hän on äitiyslomalla.

Lue myös:

    Uusimmat