Trumpin ja Kimin keskustelut alkaneet Vietnamissa – "Siitä tulee jotain todella erityistä"

1:33

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin tapaaminen jatkuu Vietnamissa. Johtajat ovat aloittaneet keskustelut aamuyöllä Suomen aikaa.

Etukäteen on arveltu, että Trumpin ja Kimin tapaamisen päätteeksi saatettaisiin antaa jonkinlainen yhteinen julistus rauhasta Korean niemimaalla, jossa ollaan muodollisesti yhä sotatilassa. On myös arveltu, että Yhdysvallat ja Pohjois-Korea avaavat pienet yhteystoimistot toistensa maihin helpottamaan vuoropuhelun jatkamista.

Pohjois-Korean luopumisessa ydinaseista ei sen sijaan ole etukäteen odotettu merkittäviä edistysaskeleita.

Ennen omia neuvotteluitaan Trump ja Kim astuivat toimittajien eteen Metropole-hotellissa Vietnamin Hanoissa. Trump sanoi, että Pohjois-Korea voisi olla talousmahti, ja hän odottaa innolla, että voi olla asiassa avuksi.

– Siitä tue tulee jotain todella erityistä, Trump sanoi istuttuaan Kimin viereen.

"Teen parhaani, että päivästä tulee loistava"

Trumpin mukaan tapaamiseen kohdistuneesta skeptisyydestä huolimatta he aikovat istua yhdessä ja heillä tulee olemaan upea keskustelu.

– Teen parhaani, että päivästä tulee loistava, Trump sanoi.

Trump sanoi lisäksi, ettei aio kiirehtiä ja että vauhti ei ole tärkeää.

Kim puolestaan sanoi tulkin välityksellä, että koko maailma seuraa tapaamista juuri nyt. Hän lisäsi, että odottaa innolla loistavaa keskustelua.

Trump ei ottanut kantaa siihen, mitä tuloksia torstain neuvottelut voivat tuoda tullessaan.

– Olen varma, että vuosien saatossa tulemme olemaan yhdessä paljon, Trump sanoi.

CNN:n mukaan myös Kim vastasi toimittajan kysymykseen ennen tapaamista. CNN:n mukaan kyseessä saattaa olla ensimmäinen kerta, kun Kim vastaa ulkomaalaisen toimittajan kysymykseen. Kyseessä on todennäköisesti ainakin ensimmäinen kerta, kun Kim vastaa länsimaalaisen toimittajan kysymykseen, CNN kirjoittaa.

Washington Postin toimittaja kysyi Kimiltä, että uskooko tämä, että Trumpin kanssa voitaisiin saada aikaiseksi sopimus.

– On liian aikaista sanoa. En sanoisi, että olen pessimistinen, Kim vastasi.

Guardianin mukaan oli mielenkiintoista, että Trump ja Kim ottivat toimittajajoukolta vastaan kysymyksiä. Vielä edellisenä iltana Trump kielsi yhdysvaltalaisia toimittajia osallistumasta hänen ja Kimin illalliselle.

Yhdysvaltalaisista toimittajista paikalla pääsi ainoastaan Wall Street Journalin toimittaja. Sen sijaan pohjoiskorealaiset toimittajat saivat osallistua illalliselle. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja