Pohjois-Korean diktaattori ydinaseriisunnasta: Jos en olisi siihen halukas, en olisi tänään täällä – Trumpin mukaan vastaus oli paras koskaan

Hanoilainen pitsaketju  päätti ottaa huippukokouksesta kaiken irti 1:33
Hanoilainen pitsaketju otti tapaamisesta kaiken irti

Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un suhtautuu varovaisen myönteisesti Yhdysvaltojen yhteystoimiston avaamiseen Pohjois-Koreaan. Hän sanoi, että toimiston avaaminen saattaisi olla tervetullut.

Kim on tapaamassa Yhdysvaltojen presidenttiä Donald Trumpia Vietnamissa. Kim sanoi kommenttinsa lehdistölle johtajien tapaamisen jälkeen.

Kimiltä kysyttiin lisäksi, onko hän halukas ydinaseriisuntaan. Kim vastasi, että jos hän ei olisi siihen halukas, hän ei olisi tapaamisessa.

Trump kehaisi, että Kimin vastaus oli hyvä.

– Se saattoi olla paras vastaus, mitä olet koskaan kuullut, Trump sanoi.

Trump lisäksi toisti, että Pohjois-Korealla on edessään valoisa tulevaisuus ja keskustelut ovat olleet todella suuri menestys.

Yhdysvaltalaismedian mukaan Kim ei ole koskaan aiemmin vastannut länsimaalaisten toimittajien kysymyksiin. Nyt järjestetyssä tapaamisessa Kim vastasi usean yhdysvaltalaistoimittajan kysymykseen.

Erityisen mielenkiintoisen tilanteesta tekee se, että vielä edellisenä iltana Trump kielsi yhdysvaltalaisia toimittajia osallistumasta hänen ja Kimin illalliselle. Yhdysvaltalaisista toimittajista paikalla pääsi ainoastaan Wall Street Journalin toimittaja. Sen sijaan pohjoiskorealaiset toimittajat saivat osallistua illalliselle.

Ydinaseriisunnassa ei odoteta merkittäviä edistysaskeleita

Kim ja Trump aloittivat tämänpäiväiset keskustelut aamuyöllä Suomen aikaa. Etukäteen arveltiin, että Trumpin ja Kimin tapaamisen päätteeksi saatettaisiin antaa jonkinlainen yhteinen julistus rauhasta Korean niemimaalla, jossa ollaan muodollisesti yhä sotatilassa. On myös arveltu, että Yhdysvallat ja Pohjois-Korea avaavat pienet yhteystoimistot toistensa maihin helpottamaan vuoropuhelun jatkamista.

Pohjois-Korean luopumisessa ydinaseista ei sen sijaan ole etukäteen odotettu merkittäviä edistysaskeleita.

"Teen parhaani, että päivästä tulee loistava"

Ennen tapaamisen alkua Trump sanoi, että tapaamiseen kohdistuneesta skeptisyydestä huolimatta he aikovat istua yhdessä ja heillä tulee olemaan upea keskustelu.

– Teen parhaani, että päivästä tulee loistava, Trump sanoi.

Trump sanoi lisäksi, ettei aio kiirehtiä ja että vauhti ei ole tärkeää.

Kim puolestaan sanoi tulkin välityksellä, että koko maailma seuraa tapaamista juuri nyt. Hän lisäsi, että odottaa innolla loistavaa keskustelua.

Trump ei ottanut kantaa siihen, mitä tuloksia torstain neuvottelut voivat tuoda tullessaan.

– Olen varma, että vuosien saatossa tulemme olemaan yhdessä paljon, Trump sanoi. 

Lähteinä käytetty myös: CNN ja Guardian.

Lue myös:

    Uusimmat