Mainos

MTV seurasi: USA lopettaa yhteiset sotaharjoitukset Etelä-Korean kanssa – Kim tulee Valkoiseen taloon

1:25

MTV Uutiset seurasi hetki hetkeltä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaamista Singaporessa tiistaina.

Trump ja Kim kohtasivat Sentosan saarella sijaitsevassa Capella-hotellissa. Tapaaminen alkoi Suomen aikaan aamuneljältä ja päättyi aamuyhdeksän aikaan.

Ensimmäinen tapaaminen oli kahdenkeskeinen. Toisella neuvottelukierroksella oli mukana molempien hallitusten edustajia.

Tapaaminen on historiallinen, koska kyseessä on ensimmäinen kerta kun Pohjois-Korean johtaja tapaa Yhdysvaltojen istuvan presidentin.

Trumpin ja Kimin tapaamisen pääkohdat

Donald Trumpin tiedotustilaisuus

Live-seuranta on päättynyt.

12.19 Trump uskoo, että hän ja Kim tapaavat samankaltaisessa huippukokouksessa myös toistamiseen. Sen ajankohdasta ei kuitenkaan ole vielä tietoa. 

12.10 Trumpin mukaan Yhdysvallat ei tule osallistumaan kustannuksiin, joita ydinaseista luopumisesta seuraa. Trump ehdotti, että sen sijaan Japani ja Etelä-Korea tarjoaisivat Pohjois-Korealle rahallista tukea.

12.00 Trump sanoo, että Pohjois-Koreaa koskevat sanktiot poistetaan heti, kun ydinaseet eivät enää ole mukana kuvioissa. Trump myös totesi, että hän aikoo painostaa Pohjois-Koreaa luopumaan ydinaseista mahdollisimman nopealla tahdilla. Trump sanoi, että prosessi käynnistyy hyvin pian. 

11.51 Trumpin mukaan hän tulee vierailemaan Pohjois-Korean pääkaupungissa Pyongyangissa "tiettynä ajankohtana".

– Se on päivä, josta odotan todella innolla sopivana ajankohtana, hän sanoi.

Trump myös lisäsi, että hän kutsui Kim Jong Unin Valkoiseen taloon. Trumpin mukaan Kim hyväksyi kutsun.

11.50 Trump totesi tiedotustilaisuudessa, että hän todella "luottaa" Pohjois-Korean johtajaan, Kim Jong-uniin.

11.45 Trump kertoi tiedotustilaisuudessa, että Yhdysvallat aikoo lopettaa yhteiset sotaharjoitukset Etelä-Korean kanssa. Trump kommentoi, että harjoitukset ovat provokatiivisia ja kalliita. Trump vertasi harjoituksia "sotapeleiksi".

11.38 Presidentti Trump vastasi kysymykseen Pohjois-Korean ihmisoikeuksista. Trump puhui tässä vaiheessa yhdysvaltalaisopiskelija Otto Warmbieristä, joka kuoli palattuaan Yhdysvaltoihin Pohjois-Koreasta sen jälkeen, kun hän oli maassa vangittuna.

– Se oli kauha asia, se oli brutaalia. Sen jälkeen ihmiset alkoivat keskittyä siihen, mitä Pohjois-Koreassa tapahtuu.

Trumpin mukaan tapaaminen ei olisi välttämättä järjestynyt ilman Otto Warmbierin kuolemaa.

– Otto oli joku, joka ei kuollut turhaan.

Lopuksi Trump kommentoi Pohjois-Korean ihmisoikeuskysymystä. Trumpin mukaan ihmisoikeuksista keskusteliin Kimin kanssa ja niistä tullaan keskustelmaan enemmän tulevaisuudessa.

11.18 Presidentti Trump sanoo Kimin luvanneen hänelle, että Pohjois-Korea aikoo tuhota suuren ohjusmoottoreiden testauspaikan. Trumpin mukaan tuhoaminen on jo aloitettu.

11.15 Donald Trump astuu yleisön eteen. Hän kiittää useita tahoja tapaamisen onnistumisesta, erityisesti Kim Jong-unia.

11.11 Tiedotustilaisuus alkoi näyttävällä videoesityksellä koreaksi ja englanniksi, jossa käytiin läpi maiden historiaa sekä nykypäivää. Videolla maalaillaan tulevaisuutta.

– Menneisyyden ei tarvitse olla tulevaisuutta, videolla todettiin.

– Voi olla kaksi vaihtoehtoa, mennä taaksepäin tai mennä eteenpäin, videolla kerrotaan ja nähdään kuinka lentoon lähdössä olleet ohjukset laskeutuvat takaisin maan alle.

11.03 Seuraa suoraa lähetystä Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tiedotustilaisuudesta liittyen hänen ja Pohjois-Korean johtajan, Kim Jong-unin tapaamiseen tästä linkistä. Tilaisuuden on tarkoitus alkaa kello 11 Suomen aikaan.

Sopimus ydinaseriisunnasta

10.04 Lue Trumpin ja Kimin allekirjoittama sopimus sanasta sanaan:

9.42 Uutistoimisto AFP:n mukaan allekirjoitetussa dokumentissa Pohjois-Korea on sitoutunut täydelliseen ydinaseriisuntaan. AFP myös kertoo, että Yhdysvallat lupaa Pohjois-Korealle turvatakuut.

9.39 Yhdysvallat ja Pohjois-Korea ovat sitoutuneet ”työskentelemään viimeistelläkseen Korean niemimaan ydinaseriisunnan”. Asia ilmeni kuvasta, jossa Trump esittelee maiden hetki sitten allekirjoittamaa dokumenttia. Aiheesta kertoo CNN.

Allekirjoitustilaisuudessa Trumpilta kysyttiin, suostuuko Pohjois-Korean johtaja ydinaseriisuntaan. Trump vastasi kysymykseen, että ”olemme aloittamassa tätä prosessia erittäin nopeasti”.

Tapaaminen päättynyt

9.17 Trumpin ja Kimin virallinen tapaaminen on nyt päättynyt Singaporessa ja Kim Jong-un on lähtenyt saarelta, jolla kokous pidettiin.

Ennen lähtöään Trump ja Kim allekirjoittivat "merkittävän sopimuksen", olivat yhteiskuvissa sekä hyvästelivät toisensa.

9.13 Presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ovat hetki sitten allekirjoittaneet ”erittäin tärkeän dokumentin”, jolla luvataan vaalia ja jatkaa hyvin alkanutta suhdetta. Lue lisää dokumentista tästä linkistä.

Trump aikoo kutsua Kimin valkoiseen taloon

8.45 Trump kertoi allekirjoitustilaisuuden lopulla, että hän aikoo kutsua Kim Jong-unin Valkoiseen taloon. Miehet olivat jo poistumassa allekirjoitustilaisuudesta, kun toimittaja tiedusteli Trumpilta, aikooko hän kutsua Kimin vierailulle Valkoiseen taloon.

Trump vastasi kysymykseen myöntävästi. "Ehdottomasti aion", hän totesi lehdistön edessä.

8.24 Trump esitteli lyhyesti Kimille Yhdysvaltain presidentin limusiinia Singaporessa tiistaina käytyjen keskustelujen aikana.

Tilanne tallentui televisiokameroihin, joissa nähtin, kuinka Yhdysvaltain salaisen palvelun agentit avasivat raskaasti panssaroidun presidentin auton ovet ja Trump esitteli auton sisustaa. Aiheesta kertoi CNN.

Allekirjoitustilaisuus lounaan jälkeen

8.09 CNN:n mukaan Trump ja Kim tulevat allekirjoittamaan asiakirjan, jossa tunnustetaan neuvotteluiden edistyminen sekä "lupaus pitää vauhti päällä" eli jatkaa näitä neuvotteluita.

Allekirjoitustilaisuus ei ollut osa ennalta suunniteltua virallista ohjelmaa.

7.58 Donald Trump on hetki sitten kertonut toimittajille, että lounaan jälkeen tulee olemaan jonkinlainen allekirjoitustilaisuus Kim Jong-unin kanssa. Asiasta kertoo muun muassa CNN.

Tällä hetkellä ei ole tietoa, mihin aiheeseen tai asiaan allekirjoitustilaisuus liittyy.

Presidentti myös kommentoi, että keskustelut Pohjois-Korean johtajan kanssa ovat sujuneet ”paremmin kuin kukaan olisi odottanut”.

Tapaaminen ohitse – seuraavana tiedotustilaisuus

6.33 Kimin ja Trumpin tapaaminen on ohitse, kertoo MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste Singaporesta. Seuraavana on luvassa tiedotustilaisuus.

6.31 Trump ja Kim syövät yhdessä lounaan noin kello 11.30 paikallista aikaa. Tarjolla on valikoima länsimaisia ja korealaisia ruokia.

Trump ylisti kahdenkeskeistä tapaamista

6.22 Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kuvaili hänen ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-unin kahdenkeskeisen tapaamisen olleen ”erittäin, erittäin hyvä”. Lue lisää tästä linkistä.

6.04 Lue lisää Trumpin ja Kimin historiallisesta ensimmäisestä kättelystä tästä artikkelista.

Pohjois-Korea ei vahvistanut armeijaansa

5.55 Pohjois-Korean armeija ei ole näyttänyt merkkejä epätavallisesta aktiivisuudesta ennen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaamista, sanoi Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis ennen johtajien tapaamisen alkua. Asiasta kertoo STT nojaten AFP:n tietoihin.

Mattisin mukaan ei ole myöskään merkkejä siitä, että armeijaa olisi vahvistettu. Hän totesi kaiken olevan hiljaista, kun toimittajat kysyivät häneltä arviota Pohjois-Korean sotilaallisesta aktiivisuudesta.

41 historian minuuttia

5.14 Uutistoimisto Reutersin mukaan Trumpin ja Kimin ensimmäinen, kahdenkeskeinen tapaaminen, kesti yhteensä 41 minuuttia. Kyseessä on historiallinen tapaaminen, sillä kyseessä on ensimmäinen kerta, kun istuva Yhdysvaltain presidentti tapaa Pohjois-Korean johtajan.

Neuvottelut jatkuvat jälleen kädenpuristuksin

5.10 Trump ja Kim ovat aloittaneet neuvottelujen toisen kierroksen, kertoo CNN. CNN:n mukaan johtajat kättelivät jälleen ennen neuvotteluiden jatkumista. Neuvotteluiden ensimmäisellä kierroksella johtajat tapasivat kahdenkeskeisesti, mutta toisella neuvottelukierroksella on mukana muun muassa Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo.

5.03 Ensimmäinen johtajien välinen tapaaminen on päättynyt, kertoo uutistoimisto AFP.

4.55 Valkoisen talon talousneuvonantaja Larry Kudlowon sai aiemmin tänään sydänkohtauksen. Valkoisen talon tiedottajan mukaan Kudlow voi hyvin, kertoo uutistoimisto Reuters. Kudlow on edelleen sairaalassa.

"Suhde tulee olemaan loistava"

4.40 Kim Jong-un hymyili leveästi kätellessään Donald Trumpia. Miehet istahtivat hetkeksi kameroiden eteen ennen siirtymistään neuvotteluihin.

– Mukava tavata teidät herra presidentti, Kim Jong-un totesi hetki sen jälkeen, kun miehet olivat istahtaneet alas.

Trump puolestaan kommentoi uskovansa, että keskustelut tulevat olemaan ”hyviä ja menestyksekkäitä”.

– Meillä tulee olemaan loistava suhde, siitä minulla ei ole epäilystäkään, Trump totesi Kimille.

1:25

Miehet kättelivät hymyssä suin

4.25 Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ovat kätelleet median edessä ennen siirtymistä varsinaiseen kokoukseen.

Trumpin neuvonantajalla sydänkohtaus

4.00 Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin mukaan Valkoisen talon talousneuvonantaja Larry Kudlowon on saanut sydänkohtauksen. Trump kertoo asiasta Twitterissä. Trumpin mukaan miestä hoidetaan Walter Reed Medical Centerissä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.