Trump ylisti Pohjois-Korean johtajaa Vietnamissa: "Maallasi on edessä loistava tulevaisuus" – Kim: Suhteemme on väärinymmärretty

Trump ja Kim kokoustivat hyväntuulisina Hanoissa 1:43
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tapaavat nyt toista kertaa.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un aloittivat tapaamisensa ylistävien sanankäänteiden saattelemana Vietnamin Hanoissa keskiviikkona.

– Minusta ensimmäinen tapaaminen oli menestyksekäs ja toivottavasti tästä tulee yhtä hyvä tai parempi kuin edellinen, Trump sanoi lyhyessä tiedotustilaisuudessa, kun valtiopäämiehet olivat kätelleet kameroiden edessä.

Trumpin mukaan suurin saavutus tähän mennessä on ollut hyvän suhteen muodostaminen maiden välille.

Trump kuvaili Kimiä myös mahtavaksi johtajaksi.

– Uskon, että maallasi on erinomaista taloudellista potentiaalia ja maallasi on edessä loistava tulevaisuus. Me autamme siinä, Trump lupaili.

Väärinymmärretty suhde

CNN:n mukaan Kim sanoi "ulkopuolisen maailman" ymmärtäneen väärin Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean suhteen Singaporen tapaamisen jälkeen. Kim sanoi toivovansa, että Hanoin tapaamisesta saadaan lopputulos, joka miellyttää kaikkia.

Kim kuvaili kaksikon käymää lyhyttä keskustelua kiinnostavaksi.

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste seuraa johtajien tapaamista Hanoissa:

Trump ja Kim Vietnamissa - miten neuvottelut etenevät? 5:04

Huomenna luvassa tärkeimmät neuvottelut

Trump ja Kim tapasivat ensimmäisen kerran viime vuoden kesällä Singaporessa. Tapaamisen käytännön tulokset jäivät vähäisiksi, ja samoin on pelätty käyvän myös Vietnamissa.

Trump ja Kim neuvottelevat tänään lyhyesti kahden kesken ennen keskusteluja lähimpien avustajien kanssa. Sitten on vuorossa yhteinen illallinen. Pääosa neuvotteluista käydään huomenna.

Etukäteen on arveltu, että tapaamisen päätteeksi saatettaisiin antaa jonkinlainen yhteinen julistus rauhasta. On myös arveltu, että Yhdysvallat ja Pohjois-Korea saattaisivat avata pienet yhteystoimistot toistensa maihin helpottamaan vuoropuhelun jatkamista.

Pohjois-Korean luopumisessa ydinaseista ei sen sijaan ole etukäteen odotettu merkittäviä edistysaskeleita.

Lue myös:

    Uusimmat