Pohjois-Korean ulkoministeri kiistää Trumpin puheet – sanoo diktatuurin pyytäneen vain osittaista pakotteiden poistamista

Trumpin ja Kim neuvottelut päättyivät ennenaikaisesti ilman tuloksia 2:20

Pohjois-Korean ulkoministeri sanoo, että maa pyysi osittaista, ei täydellistä pakotteiden poistoa Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin välisessä huippukokouksessa Hanoissa.

Ulkoministeri Ri Yong-ho sanoo uutistoimisto Yonhapin mukaan, että vastineeksi Pohjois-Korea olisi sulkenut Yuongbyonin ydinvoimalan. Hän kutsui Pohjois-Korean esittämää ehdotusta "realistiseksi".

Samalla ministeri kiistää Trumpin aiemman kommentin, jonka mukaan Pohjois-Korea vaati, että kaikki pakotteet poistetaan.

– Jos Yhdysvallat poistaa osan sanktioista eli ne, jotka hankaloittavat siviilitaloutta ja kansamme elantoa, me suljemme lopullisesti ja kokonaan kaiken ydintuotannon Yongbon alueella yhdysvaltaisasiantuntijoiden ollessa läsnä, Ri sanoi toimittajille poikkeuksellisessa tiedotustilaisuudessa Hanoissa torstai-iltana Suomen aikaa.

"He olivat valmiita tekemään jotain, mutta eivät sitä, mitä me halusimme"

Trumpin mukaan Kim olisi halunnut Yhdysvaltain purkavan pakotteita, mutta ei ollut itse valmis tekemään tarpeeksi ydinaseriisunnan suhteen.

– Pohjois-Korea halusi kaikki (talous)pakotteet pois, me emme voineet sitä tehdä. He olivat valmiita tekemään jotain, mutta eivät sitä, mitä me halusimme, Trump tiivisti erimielisyyden aiheen lehdistötilaisuudessa aiemmin tänään.

– Joskus on vain lähdettävä (neuvotteluista), ja tämä oli sellainen hetki, hän jatkoi.

Huipputapaamisen alkajaisiksi sekä Trump että Kim lupailivat neuvotteluista valtavaa menestystä.

Myöhemmin päivällä neuvottelut kuitenkin loppuivat yllättäen etuajassa ja ohjelmassa ollut lounas sekä Valkoisen talon etukäteen mainostama "yhteisen sopimuksen" allekirjoitustilaisuus peruttiin.

Trumpin mukaan jotain allekirjoitettavaa olisi ollut olemassa, mutta koska siinä ei ollut tarpeeksi, oli parempi jättää yhteiset julistukset kokonaan väliin. Presidentti vaikutti ottaneen opikseen edellisestä tapaamisesta Singaporessa, missä allekirjoitettu ja paljon arvostelua osakseen saanut löyhä teksti ei ole johtanut käytännössä mihinkään.

– Teen asiat paljon mieluummin oikein kuin nopeasti, Trump perusteli. 

Lue myös:

    Uusimmat