Trump valmistautuu vuoden tärkeimpään puheeseen tukalassa tilanteessa - "Tämä määrittää hänen presidenttiytensä"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pitää illalla odotetun puheen kansakunnalle erityisen jännittyneissä tunnelmissa.

Suomen aikaan yöllä pidettävä puhe lykkääntyi jo kerran liittovaltion sulun vuoksi ja seuraava sulku uhkaa ensi viikon lopulla.

Presidentti Trump tietää, että illan puheella on isot odotukset. Trump astuu kongressin eteen sen jälkeen, kun hävisi edustajainhuoneen puhemiehelle, demokraattien Nancy Pelosille, ensimmäisen erän muurikiistassa. Trump yritti kiristää liittovaltiota kiinni pitämällä demokraateilta noin 5 miljardia euroa muuriinsa. Kiistan vuoksi osa liittovaltiosta oli kiinni yli kuukauden ja sadat tuhannet ihmiset jäivät ilman palkkaa. Trump ei saanut rahoja.

– Tämä (puhe) määrittää hänen presidenttiytensä, kuvailee republikaanisenaattori Lindsay Graham maanantaina puheessaan.

Trump pitää odotetun puheensa huomenna aamuyöstä Suomen aikaa. Live tulee katsottavaksi alle. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Luvassa luultavasti puhetta muurista

Erityisesti republikaanit seuraavat presidenttinsä sanoja tarkkaan. Seuraavien presidentinvaalien 2020 kamppailu on jo alkanut ja ensimmäiset demokraattiehdokkaat kiertävät jo maata. Viime viikkoina useampi republikaani on kritisoinut presidentin ulkopolitiikkaa kuten aikeita vetää joukot pois Afganistanista ja Syyriasta.

Moni republikaani on myös varoittanut presidenttiä kansallisen hätätilan julistamisesta. Trump on uhannut julistaa kansallisen hätätilan, mikäli ei muuten saa rahoja muuriinsa. Trump on lähettänyt myös lisää sotilaita Meksikon vastaiselle rajalle.

Trumpin odotetaan painottavan muurin ja tiukemman maahanmuuton lisäksi kansakunnan yhdistymistä. Todennäköisesti Trump ylpeilee vahvalla taloudella ja lupaa jälleen parempaa infrastruktuuria ja halvempia reseptilääkkeitä.

Puheen yleisöksi kongressitalolle Trump on kutsunut muun muassa 11-vuotiaan Joshua Trumpin. Joshua Trump on kertonut olevansa koulukiusattu, koska jakaa saman sukunimen presidentin kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat