MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen linjapuheesta: "Paikoin faktat kohdillaan ja paikoin vinossa" – Rauhallinen Trump tarjosi kansakunnan ydistävää linjaa

Huomenta USA - reaktiot Trumpin puheeseen 5:16

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen sanoo, että Trumpin viime öinen kansakunnan tila -puhe pyrki tuomaan demokraatit ja republikaanit yhteen. Sitä Trump myös tarvitsee, sillä kongressilla on nyt kymmenen päivää aikaa ratkaista hallinnossa pitkään kytenyt kiista Meksikon rajamuurista.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vakuutti jälleen rakennuttavansa muurin Meksikon rajalle Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden parantamiseksi. Kokonaisuutena presidentin vuotuinen puhe edusti kuitenkin koko kansakuntaa ja kongressia yhdistävää linjaa.

– Puheessa tiukempi maahanmuutto ja muurin tai aidan tarvitseminen oli isossa roolissa, mutta kyllä hän kovasti yritti puhua kongressia yhdistävällä linjalla. Hän listasi omia taloudellisia saavutuksiaan, joissa oli paikoin faktat kohdillaan ja paikoin vinossa, MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kommentoi tuoreeltaan aamun Huomenta Suomessa.

Karppinen sanoo, että "teleprompteri-Trumpin" esiintymistyyli oli huomattavasti rauhallisempi kuin sen presidentin, joka tunnetaan räväköistä Twitter-päivityksistään.

Pitkä ja tuskainen muurikiista

Karppisen mukaan oli etukäteen odotettavissa, että Trumpin puheessa haetaan yhdistävää linjaa, sillä presidentti tarvitsee demokraattien tukea muurihankkeeseen. Vaikka presidentti on pitkään väläytellyt jopa hätätilan julistamista muurihankkeen läpi vetämiseksi, tässä puheessa hän ei enää ottanut sitä esiin.

– Hän on nähtävästi kuunnellut avustajiaan. Myös republikaanien johto on häntä siitä varoittanut.

Karppinen sanoo, että viime öisen puheen merkitys korostuu, koska Trump hävisi ensimmäisen erän pitkässä ja tuskaisessa muurikiistassa.

– Hänen takanaan istui koko ajan edustajainhuoneen puhenainen Nancy Pelosi, joka voitti tämän taistelun. Nyt poliitikoilla on kymmenen päivää aikaa löytää ratkaisu. Kaiken lisäksi kamppailu vuoden 2020 presidentinvaaleista on jo alkanut. Tämä sinänsä siivittää ja määrittää hänen loppukauttaan, Karppinen summaa. 

Vanhempi tutkija Charlie Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista kommentoi tuoreeltaan Trumpin puhetta. Katso Huomenta Suomen haastattelu videolta!

Miten Trump ruoti kansakunnan tilaa? 7:40

Lue myös:

    Uusimmat