Trump vaikeni Nato-puheessaan yhteisestä puolustusvelvoitteesta – mutta ryöpytti jäseniä liian pienistä maksuista

2:46

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on pitänyt avauspuheenvuoronsa Naton päämajassa Brysselissä. Puheesta keskeisin seikka oli se, joka puuttui: Trump ei missään vaiheessa maininnut viidennen artiklan velvoitetta puolustaa liittolaisia, vaikka tilanne oli pedattu mahdollisimman alleviivaavasti sitä varten.

Trumpille oli annettu tehtäväksi avata Wold Trade Centerin raunioista tehty muistomerkki joka on sijoitettu keskelle vastavalmistunutta Naton päämajaa. Juuri Yhdysvaltoihin kohdistuneet WTC-iskut ovat toistaiseksi ainoa tapaus, joka on käynnistänyt Naton viidennen artiklan vaatiman puolustusvelvoitteen.

– Kymmenet tuhannet kanadalaiset ja eurooppalaiset sotilaat ovat tämän jälkeen seisoneet rinta rinnan Yhdysvaltain joukkojen kanssa Afganistanissa ja Irakissa, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi omassa puheenvuorossaan.

Trump: Nato-mailla on valtavasti "velkaa"

Stoltenbergin ja tilaisuuden luonteen luomat vihjailut eivät kuitenkaan Trumpiin purreet.

Omassa puheenvuorossaan Trump ei maininnut turvatakuita tai viidettä artiklaa sanallakaan. Sen sijaan hän ryöpytti jäsenmaita liian vähäisestä maksuosuudesta.

Suurin osa Naton jäsenmaista jää alle puolustusbudjettitavoitteen joka on kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta.

Trumpin mukaan mailla on valtavasti "velkaa", ilmaisu jota hän on käyttänyt ennenkin. Tässä kohtaa useat yleisössä olevista pääministereistä ja valtionpäämiehistä selvästi kohottelivat kulmiaan ja muutamat kuiskuttelivat päät yhdessä.

Trump pyrki kuitenkin pehmentämään retoriikkaansa puheensa loppua kohti.

– En nyt kuitenkaan aio kysyä paljonko tämä uusi päämaja on maksanut, hän vitsaili ja kirvoitti kuulijoilta pienet hymyt.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja