Biden esiintyi vakuuttavasti ja nosti myös Suomen esille puheessaan

Stubb ensimmäistä kertaa Naton huippukokouksessa – keskusteli Bidenin kanssa 2:13
Katso kirjeenvaihtaja Mari Karppisen raportti Nato-kokouksesta.

Nato-huippukokouksen tiistain kenties jännitetyin hetki koitti, kun Yhdysvaltain presidentti Joe Biden piti puheen Naton 75-vuotisjuhlaseremoniassa.

Bidenin presidenttiehdokkuutta on kyseenalaistettu vahvasti tämän epäonnistuttua televisioväittelyssä, jossa hän esiintyi heiveröisesti ja takellellen.

Nyt paikalla oli eri mies, ja Biden suoriutui reilut 12 minuuttia kestäneestä puheestaan vakuuttavasti. Hän iski puheensa lopussa myös vitsejä, jotka saivat yleisön nauramaan.

Biden totesi juhlapuheessa, että Nato on nyt vahvempi kuin koskaan. Hän nosti esille myös Naton uusimmat jäsenvaltiot.

– Suomi ja Ruotsi olivat vuosia Naton läheisimpiä kumppaneitamme. Nyt he ovat valinneet virallisesti liittyä Natoon, Biden sanoi.

Presidentti sanoi, että Suomen ja Ruotsin jäsenyyden tärkein syy on Naton viidennen artiklan tuoma suoja eli velvoite yhteisestä puolustuksesta. Bidenin mukaan artikla 5 oli tärkein tekijä Natoa perustettaessa ja on sitä edelleen.

– Suomi ja Ruotsi eivät liittyneet Natoon vain, koska heidän johtajansa pyrkivät siihen, vaan koska heidän kansalaisensa halusivat sitä, Biden sanoi.

Suojaa Ukrainan siviileille ja sotilaille

Yhdysvallat, Saksa, Romania ja Hollanti vahvistivat Nato-huippukokouksessa julkaistussa lausunnossa, että maat ovat antamassa Ukrainalle Patriot-ilmatorjuntajärjestelmiä.

Presidentti Biden kuvaili lahjoitusta historialliseksi ja sanoi sen olevan osa Naton pyrkimyksiä suojella Ukrainaa Venäjän ilmahyökkäyksiltä.

– Sota päättyy siten, että Ukraina pysyy vapaana ja itsenäisenä maana. Venäjä ei voi voittaa, Biden sanoi juhlaseremoniassa pitämässään puheessa.

Yhteislausunnossa Biden totesi ilmatorjuntajärjestelmien auttavan Ukrainan kaupunkien, siviilien ja sotilaiden suojaamisessa. Hän lisäsi, että tulevina kuukausina pyritään lähettämään kymmeniä lyhyemmän tähtäimen järjestelmiä.

Lausunnossa julkistettu lahjoitus sisältää uuden yhdysvaltalaisen Patriotin, minkä lisäksi Saksa ja Romania ilmoittivat jo aiemmin lähettävänsä kaksi Patriot-järjestelmää.

Myös Hollanti on sanonut tekevänsä töitä sen eteen, että he voisivat lähettää yhden Patriotin Ukrainan tueksi. Ukraina on toivonut liittolaisilta nimenomaan Patrioteja. Lisäksi Italia on lähettämässä Ukrainalle yhden erillisen ilmatorjuntajärjestelmän.

"Venäjä kaikista suurin riski Natolle"

Omassa puheessaan Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kehotti kaikkia liittolaismaita säilyttämään tukensa Ukrainalle. Hän varoitti, että jos Venäjä voittaa, se on kaikista suurin riski Natolle.

– Tämän sodan lopputulema tulee muokkaamaan kansainvälistä turvallisuutta vuosikymmeniksi, Stoltenberg sanoi.

– Vapauden ja demokratian puolustamisen aika on nyt. Paikka on Ukraina, Stoltenberg julisti.

Nato-maiden johtajat koolla Washingtonissa – tuki Ukrainalle keskeinen keskustelunaihe 3:26

Nato-maiden johtajat koolla Washingtonissa – tuki Ukrainalle keskeinen keskustelunaihe.

Lue myös:

    Uusimmat