Varjostavatko Donald Trumpin puheet Nato-maiden puolustusministerien kokousta?

Naton päämajassa murheena ovat heikkenevä tilanne Ukrainassa, puolustusteollisuuden tuotantokyky ja huolestuttavat viestit Atlantin takaa.

Nato-maiden puolustusministerit kokoontuvat Brysselissä liittokunnan päämajassa. Suomea Brysselissä edustaa puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.), joka pitää lehdistötilaisuuden torstaina iltapäivällä.

Kokouksessa on määrä käsitellä muun muassa Naton pelotetta ja puolustusta sekä lännen puolustusteollisuuden kapasiteettia ja tilannetta Ukrainassa.

Kokousta varjostavat Yhdysvalloissa republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoittelevan Donald Trumpin viikonloppuiset puheet, joiden mukaan hän kannustaisi Venäjää tekemään mitä tahansa puolustusmenotavoitetta laiminlyöville Yhdysvaltojen liittolaismaille.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg arvioi keskiviikkona 18 Nato-maan yltävän tavoitteeseen, jossa puolustusbudjettien tulisi olla kaksi prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Stoltenberg myös vastasi tiukkasanaisesti Trumpin kommentteihin.

– Sadat tuhannet kanadalaiset ja eurooppalaiset palvelivat Afganistanissa suojellakseen Yhdysvaltoja. Ja monet maksoivat siitä korkeimman mahdollisen hinnan, Stoltenberg sanoi.

Biden Trumpin Nato-puheista: Tyhmiä ja häpeällisiä 0:33
Katso myös: Biden Trumpin Nato-puheista: Tyhmiä ja häpeällisiä.

Hän muistutti, että Naton viides artikla on aktivoitu ainoastaan kerran – vuonna 2001 Yhdysvaltoihin kohdistuneen terrori-iskun jälkeen. Yhdysvaltojen tulisi Stoltenbergin mukaan myös panostaa Naton yhtenäisyyteen, kun sen huoli Kiinasta kasvaa.

Puolustussotaa käyvää Ukrainaa vaivaa tällä hetkellä paha ammuspula, ja yksi kokouksen keskeisistä teemoista on puolustusteollisuuden tila. Venäjä on pystynyt kohentamaan sotateollisuuttaan länttä nopeammin.

Samaan aikaan Yhdysvaltojen Ukrainalle kaavaileman yli 55 miljardin euron tukipaketin hyväksyminen edustajainhuoneessa on tällä hetkellä kaikkea muuta kuin varmaa. 

Republikaanien presidenttiehdokkaaksi todennäköisesti päätyvä Trump on vaatinut paketin torppaamista, mikäli maahanmuuttopolitiikkaa Yhdysvalloissa ei tiukenneta.

 

Tuleeko Suomen uuden presidentin varautua Trumpin nousuun? 10:32
Katso myös: Tuleeko Suomen uuden presidentin varautua Trumpin nousuun? Haastattelussa Suomen Washingtonin-suurlähettiläs Mikko Hautala.

Juttua korjattu, MTV Uutiset ei näytä suorana Häkkäsen tiedotustilaisuutta Brysselistä kello 17.15.

Lue myös:

    Uusimmat