Trump: Ulkomaiset autovalmistajat ovat uhka kansalliselle turvallisuudelle

Japanilaisvalmistajat pitävät USA:n presidentin vihjausta osoituksena siitä, ettei heidän työtään maan autoteollisuuden hyväksi arvosteta.

Useat japanilaiset autovalmistajat ovat ilmaisseet närkästyksensä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin puheista, joiden mukaan "ullkomaiset autovalmistajat ovat vaarantaneet USA:n turvallisuutta 1980-luvulta lähtien".

Tällä viitataan siihen, että 1980-luvulla yhdysvaltalaiset autovalmistajat alkoivat menettää yhä enemmän markkinaosuutta ulkomaisille – erityisesti japanilaisille – valmistajille.

Japanilaisten autovalmistajien etuja Yhdysvalloissa ajava JAMA ei suhtaudu asiaan kevyesti.

– Olemme tyrmistyneitä vihjailuista, joiden mukaan pitkäaikaiset panostuksemme investointien ja työllisyyden lisäämiseen Yhdysvalloissa eivät ole tervetulleita, JAMA:n hallituksen puheenjohtaja ja Toyotan pääjohtaja Akio Toyoda totesi.

3:58
VIDEO: Myös ruotsalainen Volvo valmistaa autojaan Yhdysvalloissa.

JAMA:n jäseniä ovat Toyotan lisäksi muun muassa Nissan, Honda, Mitsubishi, Subaru, Mazda, Suzuki, Kawasaki ja Yamaha.

Trump on useasti ilmaissut tavoitteekseen tuontiautojen määrän vähentämisen. Japanilaiset autovalmistajat valmistajat autojaan kuitenkin myös Yhdysvalloissa, joten varsinaisista tuontiautoista ei voida kaikkien valmistajien kohdalla puhua.

Japanilaisvalmistajat työllistävät USA:ssa yli 93 000 henkilöä, ja ne ovat lisäämässä panostuksiaan Yhdysvaltoihin yhteensä kolmen miljardin dollarin edestä seuraavien viiden vuoden aikana – osittain Trumpin puheiden seurauksena.

Lähde: Bloomberg

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja