Donald Trump väitti Japanin testaavan autoja pudottamalla keilapalloja niiden päälle – kukaan ei tiedä, mistä Trump puhui

30 000 litraa vettä per auto – Nissanin huima tiskikonetesti 1:48

Keilapallotesti on japanilaisvalmistajille tuntematon, mutta artikkelin yllä olevalla videolla nähdään Nissanin tiskikonetesti.

Yhdysvaltain presidentti on jälleen hätkähdyttänyt maailmaa erikoisilla kommenteillaan – tällä kertaa liittyen siihen, miksi amerikkalaiset autot eivät saa jalansijaa Japanissa.

Keskiviikkona pitämässään puheessa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump väitti, että Japanissa autoja testataan pudottelemalla niiden konepellille keilapalloja kuudesta metristä. Tarkoituksena on Trumpin mukaan estää amerikkalaisten autojen pääsy Japanin markkinoille.

– Sitä kutsutaan keilapallotestiksi, tiedättekö mikä se on? Trump kysyi.

– Siinä testissä he pudottavat keilapallon kuudesta metristä auton konepellille. Jos konepeltiin tulee lommo, auto ei läpäise testiä. Tapa, jolla meitä kohdellaan, on kamala, hän kertoi.

Trump jatkoi kertomalla, että kun Yhdysvalloista lähetetään auto Japaniin, jotta se voitaisiin tutkia ja hyväksyä myyntiin heidän markkinoilleen, japanilaiset analysoivat autoa neljä viikkoa, kunnes lähettävät sen takaisin todeten, ettei se täytä ympäristövaatimuksia.

– Yksi autovalmistajistamme oli tehnyt auton, jonka oli ympäristön kannalta kaikkein täydellisin ja maksoi heille omaisuuden. He halusivat saada auton myyntiin Japanissa. Meni neljä päivää, sitten viisi. He olivat jo valmiita hyväksymään auton, kun he ilmoittivat, että heidän täytyy tehdä vielä yksi testi, Trump sanoi viitaten keilapallotestiin.

Ristiriita todellisten testien kanssa

Trumpin mainitsema keilapallotesti kuulostaa epäuskottavalta siitäkin syystä, että autovalmistajat nimenomaan yrittävät tehdä autojensa konepelleistä sellaisia, että ne antavat periksi ja joustavat onnettomuustilanteessa.

Hondan edustaja kertoi The Drive -julkaisulle, ettei ole koskaan kuullutkaan Trumpin mainitsemasta keilapallotestistä, mutta kertoi valmistajan testaavat jalankulkijaturvallisuutta sinkoamalla suurin piirtein ihmisen pään kokoisen ja muotoisen esineen sellaisiin kohtiin, joihin jalankulkijan pää voisi onnettomuustilanteessa osua.

Trump maininnut saman testin aiemminkin

Washington Postin toimittaja Josh Dawsey kertoi Twitterissä, että oli kuullut presidentin avustajalta tämän ottavat "japanilaisen keilapallotestin" esiin säännöllisesti myös tapaamisissaan.

– Kukaan ei tarkalleen tiedä, mistä hän on saanut tämän tarinan päähänsä, Dawsey kirjoitti.

Pelkkä vitsi?

Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders kertoi myöhemmin toimittajille, että Trump käytti keilapallotestiä esimerkkinä Yhdysvalloille epäreiluista kauppatavoista.

– Hän selvästi vain vitsaili tästä nimenomaisesta testistä, Huckabee Sanders sanoi.

Japani ollut aiemminkin Trumpin huolena

Viime marraskuussa, vieraillessaan Japanissa ensimmäistä kertaa presidenttinä, Trump pyysi Japanin autoteollisuuden edustajilta, että nämä siirtäisivät autojensa tuotantoa Yhdysvaltoihin.

– Yrittäkää valmistaa autonne Yhdysvalloissa sen sijaan, että vain veisitte niitä sinne. Se ei ole liikaa pyydetty. Vai onko sen pyytäminen epäkohteliasta, Trump kyseli.

Hän ei kuitenkaan tuntunut tietävän, että japanilaisvalmistajat ovat panostaneet Yhdysvaltoihin jo kymmenien vuosien ajan. Niillä on USA:n maaperällä yhteensä 26 tuotantolaitosta ja 36 kehityskeskusta. Kaikista Yhdysvalloissa myydyistä japanilaisvalmistajien autoista 75 prosenttia on valmistettu USA:ssa.

***

Näin Audi rääkkää uusia mallejaan 3:23

Lue myös:

    Uusimmat