Trump pyörsi puheensa –  presidentti ei aio julistaa kansallista hätätilaa Meksikon muurin rakentamiseksi

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei julista kansallista hätätilaa Meksikon muurin rahoittamiseksi.

Trump piti tänään poikkeuksellisen televisioidun puheen Valkoisen talon toimistostaan, jossa hän puhui maahanmuutosta ja rajaturvallisuudesta. Presidentti on aiemmin sanonut, että hän saattaa julistaa kansallisen hätätilan, jotta Meksikon muurille saataisiin rahaa. Jos kansallinen hätätila olisi julistettu, Trump olisi voinut ohjata muuriin rahaa ilman kongressin hyväksyntää.

Trump kertoi kuitenkin jatkavansa neuvotteluita muurista demokraattien kanssa. Lisäksi presidentti väitti puheessaan muun muassa, että Meksiko saattaa epäsuorasti maksaa muurin uuden kauppasopimuksen ansiosta.

Trump lisäksi syytti demokraatteja hallinnon 18 päivää kestäneestä osittaisesta sulusta. Trumpin mukaan asia voitaisiin ratkaista helposti, jos hänen poliittiset vastustajansa suostuisivat muurin rakentamiseen.

–  Tilanne voitaisiin ratkaista 45 minuutin tapaamisessa, hän sanoi.

Demokraatit ovat ilmaisseet tukensa rajaturvallisuuden parantamiseen esimerkiksi teknologialla, mutta eivät ole suostuneet rahoittamaan Trumpin vaatimaa muuria. Kiista muurin rahoituksesta on johtanut hallinnon osittaiseen sulkemiseen.

Trump aikoo kuitenkin jatkaa keskusteluita demokraattien kanssa keskiviikkona. Trump kertoi puheessa kutsuneensa kongressin johtajat Valkoiseen taloon, jotta asia saadaan hoidetuksi.

Meksikon rajamuuri on koko Trumpin presidenttikautta värittänyt hanke. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Yli 240 perhettä kokoontui Meksikon rajamuurille 1:23

"Maahanmuutto on sydämien ja sielujen kriisi"

Trump varoitti puheessaan Yhdysvaltoja kasvavasta humanitaarisesta kriisistä ja turvallisuuskriisistä maan eteläisellä rajalla.

Hänen mukaansa maahanmuutto on sydämien ja sielujen kriisi.

Trumpin mukaan Yhdysvallat ei voisi enää pidempään majoittaa ihmisiä, jotka tulevat maahan laittomasti. Hänen mukaansa maassa ei ole tilaa, eikä mitään mahdollisuutta palauttaa heitä pikaisesti takaisin kotimaahansa.

Presidentin mukaan kontrolloimaton, laiton maahanmuutto vahingoittaa kaikkia yhdysvaltalaisia.

Trumpin mukaan laiton maahanmuutto kuormittaa julkisia resursseja ja ajaa alas työpaikkoja sekä palkkoja. Trumpin mukaan naiset ja lapset ovat hajalla olevan koneiston suurimmat uhrit.

Trumpin vertasi huumekuolemia Vietnamin sotaan harhaanjohtavasti

Trump puhui puheessaan harhaanjohtavasti Yhdysvaltojen huumeongelmasta ja yliannostuskuolemista. Trump väitti, että tänä vuonna amerikkalaisia kuolee huumeisiin enemmän kuin koko Vietnamin sodassa. Vietnamin sodassa kuoli noin 58  220 yhdysvaltalaista. CNN kertoo, että asiaa tarkkailevien keskusten mukaan vuonna 2017 Yhdysvalloissa kuoli yliannostukseen reilut 70  300 ihmistä.

CNN huomauttaa, että Trumpin väite on harhaanjohtava, sillä Trump yhdistää puheessaan Yhdysvaltojen ja Meksikon rajan läpi kulkevat huumeet kaikkiin huumekuolemiin Yhdysvalloissa. Lisäksi vielä ei tiedetä, väheneekö vai nouseeko huumekuolemien määrä tänä vuonna.

Trump ei myöskään erottele laittomista huumeista aiheutuneita kuolemia niistä kuolemista, jotka ovat aiheutuneet lääkärien määräämistä lääkkeistä.

Yhdysvaltojen rajaviranomaisen mukaan suurin osa kovista huumeista tulee Yhdysvaltoihin paketeissa, laivalla tai laillisesti saapuvien ihmisen mukana. Salakuljetettuna maahan tuodaan eniten ainoastaan kannabiken kukintoa. 

Lue myös:

    Uusimmat