Mainos

Trumpin ensipuhe kongressille: Lupasi muurin rajalle, mutta väläytti monille paperittomille lupaa jäädä maahan

2:13

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump piti tänään ensimmäisen puheensa kongressille. Puheessa hän ottaa kantaa muun muassa verotukseen, ulkopolitiikkaan ja maahanmuuttoon.

Puheensa aluksi Trump totesi, että Yhdysvallat voi nousta suuruuteen vain asettamalla omat asiansa ja kansalaistensa edun kaiken muun edelle.

Trump vakuutti puheessaan kongressille muun muassa, että Yhdysvallat aikoo suojautua vahvoin keinoin islamistiselta terrorismilta.

Presidentin mukaan hänen hallintonsa on pyrkinyt parantamaan Yhdysvaltoihin päästettävien ihmisten seulontaa.

Trumpin mukaan Yhdysvallat ottaa pian uusia askelia kansalaistensa turvallisuuden takaamiseksi ja pitääkseen poissa ihmiset, jotka tahtovat Yhdysvalloille pahaa.

1:31

Uusia maahantulokieltoja torpattujen tilalle?

Yhdysvalloissa on arveltu, että Trump aikoo mahdollisesti asettaa uusia maahantulokieltoja edellisten, oikeuslaitoksen torppaamien tilalle. Uutiskanava CNN:n tietojen mukaan uudet maahantulokiellot eivät koskisi voimassa olevan viisumin tai oleskeluluvan haltijoita.

Trump sanoi puheessaan, että maahanmuuttolakien tiukempi valvominen auttaa Yhdysvaltain työttömiä.

– Valvomalla viimeinkin maahanmuuttolakejamme nostamme palkkoja, autamme työttömiä, säästämme miljardeja dollareita ja teemme maastamme turvallisemman kaikille.

3:06

"Muurin rakennus alkaa pian"

Trump toi puheessaan jälleen esiin Meksikon rajalle lupaamansa muurin. 

Trumpin mukaan muurin rakentaminen aloitetaan pian. Tarkoituksena on presidentin mukaan suojella yhdysvaltalaisten turvallisuutta ja työpaikkoja. Trumpin mukaan Yhdysvaltain on puolustettava rajojaan.

Trump lupasi puheessaan myös entistä tiukempaa rikollisuuden ja huumeiden vastaista taistelua Yhdysvalloissa.

Muurilupaukset ovat viilentäneet huomattavasti Meksikon ja Yhdysvaltain suhteita.

2:02

Veroja alas yrityksiltä ja keskiluokalta

Trump lupasi puheessaan historiallisia uudistuksia Yhdysvaltain verotukseen. 

– Taloustiimimme valmistelee historiallista verouudistusta, joka leikkaa veroja yrityksiltämme, jotta ne voivat kilpailla ja kukoistaa kaikkialla. samalla keskiluokka saa massiivisen verohelpotuksen.

Trump myös kehottaa kongressia luopumaan edellisen presidentin Barack Obaman terveydenhoitouudistuksesta.

– Jokaisen amerikkalaisen velvoittaminen hallituksen hyväksymän terveysvakuutuksen ostoon ei ollut koskaan oikea ratkaisu Yhdysvalloille. Oikea ratkaisu on terveysvakuutusten hinnan laskeminen ja sen me teemme.

Monille paperittomille lupa pysyä USA:ssa?

Ennen puhettaan Valkoisessa talossa toimittajille puhunut Trump väläytti mahdollisuutta sallia osan paperittomista siirtolaisista jäädä Yhdysvaltoihin. 

Trump totesi Valkoisessa talossa toimittajille, että olisi valmis viemän läpi lain, joka antaisi miljoonille rekisteröimättömille maahanmuuttajille laillisen oikeuden pysyä Yhdysvalloissa. Asiasta kertoo muun muassa CNN.

Trumpin mukana aika on kypsä uudistukselle, mikäli demokraatti- ja republikaanipuolueet ovat molemmat valmiita kompromisseihin.

Trumpin väläyttämä laki ei sallisi rekisteröimättömille maahanmuuttajille pikapolkua kansalaisuuteen, mutta poistaisi karkotusuhan miljoonilta. Laillista maassaoleskelulupaa eivät saisi ihmiset, jotka ovat syyllistyneet vakaviin rikoksiin.

1:50

Tuemme Natoa, mutta muiden tehtävä osansa

Trump myös vakuutti kongressille pitämässään, että Yhdysvallat tukee vahvasti sotilasliitto Natoa.

Trump sanoi, että Yhdysvaltain liittolaisten on kuitenkin kannettava vastuunsa Naton rahoituksesta. Suorien ja tiukkojen keskustelujen jälkeen Yhdysvaltain kumppanit Natossa ovatkin alkaneet Trumpin mukaan tehdä juuri niin. Trump sanoi kongressille rahan suorastaan "virtaavan sisään".

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.