Huumeita, rikollisia ja terroristeja – Trumpin mukaan muuri suojaisi monilta uhilta, mutta onko väitteillä perää?

Meksikonrajalla jo on aitaa yli 1000 kilometrin matkalla – kiista Trumpin muurista on ajanut Yhdysvallat pattitilanteeseen 1:05
Meksikonrajalla jo on aitaa yli 1000 kilometrin matkalla. Kiista Trumpin muurista on ajanut Yhdysvallat pattitilanteeseen.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin sitkeä taistelu Meksikon rajalle rakennettavan muurin puolesta näyttää olevan vastatuulessa, mutta presidentti itse uskoo vakaasti asiaansa. Hän on puolustanut muuria rajuilla väitteillä.

Trumpin mukaan muuri suojaisi Yhdysvaltoja niin huumeilta, laittomilta maahantulijoilta, rikollisilta kuin terroristeilta.

Poliittinen vääntö muurista ja Yhdysvaltain eteläisen rajan turvaamisesta käy kiivaana. Mutta pitävätkö Trumpin kovat väitteet aitaamattoman Meksikon rajan aiheuttamista uhista paikkansa?

Muuri ei pysäytä huumeita

Huumeiden salakuljetus on Trumpille yksi keskeisimmistä perusteita muurin rakentamiselle. Hänen mukaansa juuri muuri voisi estää huumeiden tulon maahan. Näin ei kuitenkaan näytä olevan.

Suurin osa Yhdysvaltoihin tulevista huumeista kyllä kuljetetaan Meksikon vastaisen rajan yli, mutta ei pitkin valvomattomia reittejä.

Yhdysvaltain huumepoliisin raportit kertovat, että huumeita tuodaan maahan suoraan viranomaisten nenän edestä. Esimerkiksi heroiinia, jonka käyttö on Yhdysvalloissa yleistynyt jopa hälyttävästi, tuodaan huumepoliisin mukaan pääosin virallisten rajanylityspaikkojen kautta. Sama koskee meta-amfetamiinin ja kokaiinin salakuljetusta.

Samaa tarinaa ovat kertoneet huumeita salakuljettaneet rikolliset.

Uutiskanava CNN:n mukaan meksikolaisen huumepomon Joaquin "El Chapo" Guzmanin oikeudenkäynnissä todistajat ovat sanoneet, että huumeita on tuotu Yhdysvaltoihin muun muassa autoihin piilotettuina virallisten rajanylityspaikkojen yli. Todistajien lausuntojen mukaan myös kalastusveneitä ja tunneleita on käytetty.

Laittomat rajanylitykset vähentyneet

Trump on toistuvasti kutsunut nykyistä tilannetta Meksikon rajalla humanitaariseksi kriisiksi ja turvallisuuskriisiksi, jotka vain muuri voi ratkaista.

Presidentin kriisipuheista saa käsityksen, että Meksikon ja Yhdysvaltain välistä rajaa on nyt ylittämässä ennätysmäärä laittomia siirtolaisia.

Pidemmän aikavälin tilastojen perusteella näin ei kuitenkaan ole. Yhdysvaltalaismedian keräämien tietojen mukaan laittomien rajanylitysten määrä on laskenut jo lähes kahden vuosikymmenen ajan.

USA:han pyrkii nyt erityisesti perheitä

Aivan viime vuosina Keski-Amerikasta pakenevien perheiden ja yksin tulevien lasten määrä rajalla on kasvanut. Tulijoista moni saapuu maahan kuitenkin rajanylityspaikkojen kautta ja ilmoittautuu vapaaehtoisesti Yhdysvaltain viranomaisille hakeakseen turvapaikkaa.

Näiden ihmisten tilanteessa onkin kriisin aineksia. Turvapaikkahakemuksia on käsittelemättä yli 800 000, ja hakemusjonon purkamiseen voi pahimmillaan mennä vuosia.

"Rakentakaa muuri ja rikollisuus laskee"

Muuri ei todennäköisesti toisestakaan syystä vaikuttaisi Trumpin toivomalla tavalla paperittomien siirtolaisten määrään.

Center for Migration Studies -tutkimuslaitos julkaisi tammikuussa raportin, jonka mukaan vuosina 2016–2017 yli 60 prosenttia uusista paperittomista siirtolaisista oli sellaisia, jotka olivat jääneet Yhdysvaltoihin viisuminsa umpeuduttua ja tulleet maahan siis täysin laillisesti.

Trump on maalannut paperittomista siirtolaisista kuvaa vaarallisina rikollisina. Lausunnossaan hän on muun muassa vättänyt, että laittomasti maahan tulleet ovat tappaneet julmasti tuhansia amerikkalaisia. ”Rakentakaa muuri ja rikollisuus laskee”, Trump on julistanut muun muassa Twitterissä.

Väitteille vaikea löytää todisteita

Yhdysvaltalaismedian mukaan Trumpin väitteille on vaikea löytää todisteita, sillä rikostilastoja, joista kävisi ilmi henkilön maahanmuuttostatus, ei juuri ole julkaistu.

The New York Times on kuitenkin kertonut useaan tutkimukseen nojaten, että maahanmuuton ja rikollisuuden välillä ei ole löydetty yhteyttä.

Yhdysvaltalainen tutkimuslaitos The Cato Institute on itse asiassa selvittänyt, että Teksasin osavaltiossa, jossa maahanmuuttostatus kirjataan rikostilastoihin, paperittomat siirtolaiset tekevät vähemmän rikoksia kuin Yhdysvaltain kansalaiset.

Terroristejako etelärajalla?

Muun muassa taannoisella Irakin-vierailullaan Trump sanoi, että Meksikon rajan yli Yhdysvaltoihin saapuu terroristeja. Viimeksi taannoisessa puheessaan Trump lausahti, että etelärajalta maahan virtaa huumeterroristeja. Edes Trumpin hallinnon omat raportit eivät tue väitteitä.

Yhdysvaltain ulkoministeriön raportin mukaan ”todisteet eivät viittaa siihen, että kansainväliset terroristiryhmät olisivat asettuneet Meksikoon, tekisivät yhteistyötä Meksikon huumekartellien kanssa tai yrittäisivät lähettää terroristeja Meksikon kautta Yhdysvaltoihin”.

Lisäksi The Washington Postin mukaan lähes kaikki Yhdysvaltoihin pyrkivät terrorismista epäillyt on otettu kiinni lentokentillä.

Lue myös:

    Uusimmat