Mainos

Trump julistaa kansallisen hätätilan saadakseen muurin etelärajalle – "Kaikki tietävät, että muurit toimivat"

2:35
Trump julisti kansallisen hätätilan.

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on ilmoittanut aikovansa tänään julistaa kansallisen hätätilan saadakseen muurin etelärajalle. Trump totesi puheessaan "kaikkien tietävän, että muurit toimivat".

Trumpin mukaan huumeet, ihmiskaupppa ja rikollisjengit uhkaavat Yhdysvaltoja. 

–  Edelliset presidentit ovat julistaneet hätätilan paljon pienempienkin asioiden takia. Nyt me puhumme huumeiden, ihmiskaupan ja kaikenlaisen rikollisuuden tunkeutumisesta maahamme. 

Julkisuudessa esitettyjä tietoja siitä, että suuri osa esimerkiksi Yhdysvaltoihin tulevista huumeista ja ihmiskaupasta kulkee laillisten rajanylityspaikkojen kautta, Trump kutsui "suuriksi valheiksi".

–  Meillä on kyvykkäitä ihmisiä rajalla töissä. He avaavat autojen ovet ja huomaavat, jos kyydissä on naisia teippiä suullaan tai kädet sidottuina, presidentti sanoi.

Tänään Valkoisen talon puutarhassa puhunut Trump ilmoitti myös olevansa hyvin tietoinen siitä, että ratkaisu menee vielä oikeuteen. Hän kuitenkin uskoo vakaasti päätöksensä voittavan lopulta. Hän korosti, että olisi halunnut tehdä päätöksen muurista jo aiemmin, mutta oli aiemmin "uusi tehtävässään" eikä saanut tukea ihmisiltä, joiden olisi pitänyt tukea häntä.

Trumpilta kysyttiin lehdistötilaisuudessa, mistä muusta hän aikoo uudelleenohjata rahoituksen muuriin. Hän vastasi keskustelleensa sotilasviranomaisten kanssa niille varatuista rahoista ja sanoi, etteivät monetkaan rahoituskohteet kuulostaneet hänestä "kovin tärkeiltä".

"Nancy tietää, Chuck tietää"

Trumpin ratkaisu on herättänyt huolta maailmanmahdin päättäjissä. Demokraatit ovat syyttäneet presidenttiä vallan väärinkäytöstä, ja myös monet Trumpin omista republikaaneista ovat pitäneet ratkaisua vaarallisena.

Presidentillä on oikeus julistaa hätätila erinäisistä syistä, ja hätätila puolestaan mahdollistaa poikkeuskeinojen käytön. Trumpin arvostelijoiden mukaan rajalla ei ole hätätilannetta. Esimerkiksi edustajainhuoneen demokraattipuhemies Nancy Pelosi on kutsunut Trumpin päätöstä laittomaksi ja presidentin vallan törkeäksi väärinkäytöksi.

Trump viittasi puheessaan Pelosiin ja senaatin demokraattien johtajaan Chuck Schumeriin etunimellä ja sanoi heidänkin tietävän, että muurit toimivat sataprosenttisesti.

–  Ei ole pakko olla tosi fiksu tajutakseen, että jos pystytät muurin, ihmiset eivät voi tulla siitä läpi.

Kunniaa Kiinalle ja huikeaa tulevaisuutta Pohjois-Korealle

Puheessaan Trump puhui myös Kiinan ja Yhdysvaltain kauppasopimuksen etenemisestä ja tulevasta tapaamisestaan Pohjois-Korean Kim Jong-unin kanssa.

Trump muun muassa ylisti Kiinan tapaa tuomita huumekauppiaita kuolemaan, mikä on presidentin mielestä syy siihen, ettei Kiinassa ole Yhdysvaltojen kaltaista huumeongelmaa. Pohjois-Korean tulevaisuudelle presidentti ennakoi kaupallista menestystä.

Trump myös ilmoitti kaupankäynnin Britannian kanssa lisääntyvän merkittävästi ja että tulevan vuorokauden aikana tiedossa on uutisia Isisin vastaisesta taistelusta.

 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja