Trump poisti CIA:n ex-johtajan turvallisuusluokituksen – John Brennan varoittaa: "Tämän pitäisi huolestuttaa kaikkia amerikkalaisia"

Ääninauha julki - Trump ja Cohen keskustelevat playboy-mallin hiljaiseksi maksamisesta 2:54

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on poistanut maan keskustelutiedustelupalvelu CIA:n entisen johtajan John Brennanin turvallisuusluokituksen. Samalla Trump varoitti myös useiden muiden viranomaisten turvallisuusluokitusten olevan vaarassa. Asiasta kertoo CNN.

Luokituksen poistamisen myötä Brennan ei enää pääse käsiksi salaisiksi luokiteltuihin tietoihin. 

Trump perustelee päätöstään Brennanin arvaamattomuudella. Brennan on ollut kriittinen Trumpin hallintoa kohtaan.

– Minulla on ainutlaatuinen perustuslaillinen vastuu suojata kansakunnan turvaluokiteltuja tietoja, samalla minulla on vastuu kontrolloida luokitukseen pääsyä. Tänään täytin velvollisuuteni ja päätin poistaa turvallisuusluokituksen entiselta CIA:n johtajalta John Brennanilta, Trump totesi lausunnossaan.

VIDEO:

Ääninauha julki – Trump ja Cohen keskustelevat pornotähden hiljaiseksi maksamisesta

Brennan on ensimmäinen kansallisen turvallisuuden viranomainen, jonka turvallisuusluokitus on poistettu.

Brennan kommentoi kovin sanoin Trumpin päätöstä Twitterissä.

– Tämä on osa Trumpin laajempaa pyrkimystä tukahduttaa sananvapaus ja rangaista kriitikoita. Tämän pitäisi huolestuttaa kaikkia amerikkalaisia vakavasti, myös tiedustelun ammattilaisia, hän twiittaa.

Amerikan turvallisuusviranomaiset saavat tavallisesti säilyttää turvallisuusluokituksensa virasta luopumisen jälkeen, jotta he voivat tarpeen mukaan auttaa seuraajiaan.

16.9.2018 klo 6.54 Juttuun on lisätty tarkennus siitä, mitä turvallisuusluokitus merkitsee.

Lue myös:

    Uusimmat