Mainos

Trump on erottanut Venäjä-kytköksiä tutkineen FBI-johtaja Comeyn – lue erokirje sanasta sanaan

Valkoisen talon mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on erottanut liittovaltion poliisin FBI:n johtajan James Comeyn.

Valkoisen talon tiedottajan Sean Spicerin mukaan presidentti noudatti oikeusministeri Jeff Sessionsin sekä apulaisoikeusministeri Rod Rosensteinin suositusta asiassa.

Trump kertoo kirjeessään Comeylle, ettei tämä kykene johtamaan FBI:ta tehokkaasti. Trump sanoi kirjeessään muun muassa olevan tärkeää, että FBI:lle löydetään johtaja, joka palauttaa yleisen luottamuksen merkittävään lainvalvonnan toimijaan.

Spicerin mukaan FBI:n uuden johtajan etsintä alkaa välittömästi. 

Voit lukea Trumpin kirjeen Comeylle oheisesta CNN:n twiitistä.

Yhdysvaltalaismedian mukaan Trumpin hallinto on ilmaissut, että syynä erottamiseen on Comeyn toiminta demokraattien Hillary Clintonin sähköpostitutkinnassa.

Asiasta muun muassa uutisoivan CNN:n mukaan apulaisoikeusministeri on ilmaissut erillisessä kirjeessä, että päällimmäinen syy erottamiselle oli se, että Comey suositteli julkisesti, ettei Clintonia aseteta syytteeseen sähköpostien takia. Rosensteinin mukaan Comey yritti näin anastaa oikeusministerin valtaa.

Verkkolehti Politico kertoo puolestaan, että erottamista perusteltiin lisäksi sillä, että Comey toimi asiattomasti myös ilmoittaessaan, että sähköposteja koskeva tutkinta avataan uudestaan.

Comeyn nimitti virkaan Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama vuonna 2013, kertoo verkkolehti Politico. FBI:n johtajat nimitetään virkaan yhdeksi kaudeksi, joka kestää kymmenen vuotta.

Demokraatit eivät niele perusteluja

Demokraattien keskuudessa Trumpin päätöstä ei ole otettu vastaan avosylin. Demokraatit ovat syyttäneet, että Comey erotettiin, koska FBI:n Venäjää koskeva tutkinta oli liian lähellä Valkoista taloa.

Näkemyksensä asiaan on ilmaissut muun muassa senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer, joka monen muun demokraatin tavoin peräänkuuluttaa riippumatonta tutkintaa.

– Tutkinnan täytyy olla mahdollisimman kaukana Valkoisesta talosta ja kaikista ihmisistä, jotka presidentti Trump on nimittänyt, Schumer sanoi lehdistölle.

Schumer kertoi myös sanoneensa Trumpille, että on virhe erottaa Comey.

– Sanoin presidentille, että arvoisa herra presidentti kaikella kunnioituksella olette tekemässä suuren virheen.

Comey vahvisti keväällä, että Trumpin kampanjan ja Venäjän mahdolliset yhteydet tutkitaan

56-vuotias Comey on ollut viime aikoina otsikoissa etenkin Trumpin kampanjan Venäjä-kytkösten sekä demokraattien Hillary Clintonin sähköpostitutkinnan takia. Comey vahvisti maaliskuussa julkisesti, että FBI tutkii vehkeilikö Venäjä jollakin tavalla Trumpin vaalikampanjaan kytkeytyvien avustajien kanssa.

Syksyllä ennen vaaleja Comey puolestaan ilmoitti, että Clintonin sähköposteja koskeva tutkinta avataan uudelleen. Ennen tätä hän oli heinäkuussa ilmoittanut, että Clintonia ei ole syytä asettaa syytteeseen sähköpostien vuoksi.

Clinton puolestaan on syyttänyt nyt erotettua FBI-johtajaa siitä, että tämän toiminta vaikutti osaltaan siihen, että Clinton hävisi vaalit.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.