FBI-pomo James Comeyn rooli USA:n presidentinvaaleissa paisuu – CNBC: Ei halunnut FBI:n nimeä selvitykseen Venäjän osuudesta

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n johtaja James Comey vastusti Venäjän syyttämistä Yhdysvaltain vaaleihin sekaantumisesta, kertoo uutiskanava CNBC lähteeseensä vedoten.

FBI:n entisen työntekijän mukaan Comey sanoi vaalipäivän olevan liian lähellä, jotta Venäjää kannattaisi syyttää vaaleihin sekaantumisesta.

Lähteen mukaan Comey ei halunnut FBI:n nimeä dokumentteihin, joissa viitattiin Venäjän sekaantumiseen.

Lähde myös sanoo, että Comeyn toiminta on herättänyt hämmennystä: vaalien läheisyys huolettaa Comeyta Venäjän tapauksessa, muttei siinä, että hän avasi demokraattien ehdokkaan Hillary Clintonin sähköpostitutkinnan uudelleen vain vajaa kaksi viikkoa ennen vaalipäivää.

Ministeriö: Venäjän murtautuminen varmaa

Comeyn kommenteista huolimatta Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden ministeriö (DHS) ja Yhdysvaltain kansallinen tiedustelupalvelu (DNI) julkaisivat lokakuun alussa tiedotteen, jonka mukaan Yhdysvaltain tiedusteluyhteisö on varma, että Venäjä murtautui muun muassa Yhdysvaltojen poliittisten toimijoiden sähköposteihin.

Tiedotteen mukaan murtojen tarkoituksena on sekaantua Yhdysvaltojen vaaleihin. FBI:n tiedottaja ei suostunut kommentoimaan Comeyn roolia julkaistussa tiedotteessa.

CNBC:n lähteen mukaan Comey oli samaa mieltä tiedusteluyhteisön kanssa siitä, että ulkomainen toimija yritti sabotoida vaaleja, mutta vastusti asian tuomista esiin ennen vaaleja.

FBI:n tiedotushalukkuudesta ei varmuutta

Kun Comey perjantaina ilmoitti avanneensa Clintonia koskevan sähköpostitutkinnan uudelleen, sekä Clinton että republikaanien ehdokas Donald Trump vaativat FBI:tä julkistamaan tietoa tutkinnasta niin pian kuin mahdollista. Tutkinnan kestosta ei ole vielä tietoa.

Lähteen mukaan FBI:n tutkijat pystyvät antamaan alustavan johtopäätöksen uusista tutkinnan kohteeksi joutuneista sähköposteista parissa päivässä. On kuitenkin eri asia, aikooko FBI jakaa päätelmänsä julkisuudessa.

– Normaalisti FBI ei tekisi niin, mutta tilanne ei ole enää normaali, lähde sanoo.

Uudelleen avatun tutkinnan uskotaan koskevan sähköposteja, jotka löytyivät Clintonin avustajan Huma Abedinin miehen, entisen kongressiedustajan Anthony Weinerin tietokoneelta.

Valkoinen talo ei ota kantaa

Valkoinen talo julkaisi eilen tiedotteen, jonka mukaan se ei aio ottaa kantaa Comeyn toimintaan sähköpostitutkinnan avaamisessa.

– En aio kritisoida enkä puolustaa sitä, mitä Comey on päättänyt tuoda julkisuuteen kyseisen tutkinnan osalta, sanoi Valkoisen talon edustaja Josh Earnest eilisessä tiedotustilaisuudessa ABC Newsin mukaan.

Earnest sanoi myös, ettei presidentti Barack Obama usko Comeyn haluavan vaikuttaa presidenttikisaan.

– Presidentti ei usko, että Comey yrittäisi tarkoituksenmukaisesti vaikuttaa vaalien lopputulokseen.

Earnestin mukaan Obama luottaa Comeyn kykyyn hoitaa työnsä.

Comeyn toimintaa on muutoin kritisoitu muun muassa demokraattien keskuudessa. Eilen senaatin demokraattien johtaja Harry Reid syytti Comeyta siitä, että tämä on pimittänyt tiedot presidenttiehdokas Donald Trumpin ja Venäjän hallituksen yhteyksistä.

Lue myös:

    Uusimmat