Yhdysvalloissa metsästetään uusimman Trump-skandaalin aiheuttanutta muistiota julkisuuteen

Yhdysvalloissa lainsäätäjät ovat vaatineet uusimman skandaalin presidentti Donald Trumpin ympärillä aiheuttanutta muistiota nähtäväkseen. Sekä demokraatti- että republikaanisenaattorit ovat vaatineet muistiota kongressin nähtäväksi. 

Medialle vuodetun muistion mukaan Trump pyysi helmikuussa silloista FBI:n johtajaa James Comeyta luopumaan presidentin entistä neuvonantajaa Michael Flynniä ja tämän venäläiskytköksiä koskevasta tutkinnasta. 

Comey kirjoitti mediatietojen mukaan muistion hänen ja presidentti Trumpin kahdenkeskisestä keskustelusta heti keskustelun jälkeen. Keskustelu käytiin helmikuussa päivä sen jälkeen, kun Trumpin turvallisuusneuvonantajana toiminut Flynn oli joutunut eroamaan, kun kävi ilmi, että hän oli valehdellut yhteyksistään Venäjän suurlähettilääseen. Tämän katsottiin tehneen Flynnistä alttiin Venäjän kiristykselle. 

Ensimmäisenä muistiosta kertoi The New York Times lähteisiinsä vedoten, mutta myös muun muassa uutiskanava CNN on saanut lähteiltään vahvistuksen muiston olemassaolosta. 

Edustajainhuoneen puhemies, republikaanien Paul Ryanin mukaan asiasta on saatava esiin "kaikki faktat". Ryanin mukaan edustajainhuoneen valvontakomitean olisi syytä nähdä muistio. Komitea valvoo Yhdysvaltain hallinnon laillisuutta. 

Komitean johtaja, republikaani Jason Chaffetz on kirjoittanut FBI:n johtajan virkaa toistaiseksi hoitavalle Andrew McCabelle ja pyytänyt liittovaltion poliisia toimittamaan komitealle kaikki tallenteet Trumpin ja Comeyn keskusteluista toukokuun 24. päivään mennessä. 

Chaffets tviittasi jo aiemmin, että tahtoo nähdä muistion mieluummin pian kuin myöhemmin. Hänen mukaansa komitea tulee kyllä saamaan muistion käsiinsä. 

"Olisi hyökkäys laillisuusperiaatetta vastaan" 

Valkoinen talo kiisti tuoreeltaan, että Trump olisi pyytänyt FBI-johtajaa luopumaan tutkinnasta. Uutinen käynnisti kuitenkin välittömästi uuden keskustelun Trumpin toiminnasta presidenttinä ja jopa hänen viraltapanostaan. 

Demokraattipuolueen johto syytti Trumpia mahdollisesta syyllistymisestä oikeuslaitoksen toiminnan estämiseen. Edustajainhuoneen demokraattijohtaja Nancy Pelosi sanoi lausunnossaan, että mikäli väitteet Trumpin pyrkimyksistä torpata FBI-tutkintaa pitävät paikkansa, Trump on käyttänyt virka-asemaansa väärin ja pahimmassa tapauksessa estänyt oikeuslaitoksen toimintaa. 

– Presidentin julkea yritys sulkea Michael Flynniä koskeva tutkinta olisi hyökkäys demokratiallemme elintärkeää laillisuusperiaatetta vastaan, Pelosi sanoi. 

Oikeuden kulun haittaaminen olisi rikos. 

Demokraattien kärkisenaattoreihin kuuluva Dick Durbin kommentoi, että syytös oikeuden haittaamisesta on "yksi vakavimmista, joita (poliittista) johtajaa vastaan voidaan esittää". 

Comeyta vaaditaan todistamaan

FBI:n ex-johtajaa Comeyta vaadittiin heti New York Timesin paljastuksen jälkeen avaamaan keskusteluaan presidentti Trumpin kanssa. 

Comey itse ei ole kommentoinut muistiota. Trump erotti Comeyn FBI:n johdosta yllättäen viime viikolla. Comey johti tutkintaa Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin. Trumpin hallinnon mukaan Comey erotettiin luottamuspulan takia sen jälkeen kun FBI oli ajautunut sekasortoon hänen johdollaan. Epäilijät kuitenkin sanovat, että potkujen taustalla on nimenomaan Venäjä-tutkinta. 

Venäjän sekaantumista viime vuoden presidentinvaaleihin tutkivaa komiteaa kongressissa johtava republikaanisenaattori Lindsey Graham vaati Comeyta komiteansa eteen todistamaan keskustelun kulusta. 

Graham sanoi uutiskanava CNN:lle, että mikäli uutinen Trumpin ja Comeyn keskustelun kulusta pitää paikkansa, hän olisi valmis harkitsemaan erikoissyyttäjää. 

Comey kutsuttiin jo kertaalleen senaatin tiedustelukomitean suljettuun istuntoon, mutta hän kieltäytyi. New York Times uutisoi aiemmin, että Comey on halukas todistamaan kongressissa, mutta vain jos se tapahtuu julkisesti.

Lue myös:

    Uusimmat