Media: Trump kehotti ex-FBI-johtajaa luopumaan neuvonantajaansa koskevasta tutkinnasta

Skandaalinkäryiset paljastukset Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ympärillä eivät ota laantuakseen.

Uusin kohu presidentin toimista syntyi, kun The New York Times -lehti uutisoi Trumpin pyytäneen liittovaltion poliisin FBI:n johdosta erottamaansa James Comeyta luopumaan presidentin entistä neuvonantajaa Michael Flynniä koskevasta tutkinnasta.

Lehti perustaa tietonsa muistioon, joka kirjoitettiin heti Trumpin ja tuolloin yhä FBI:ta johtaneen Comeyn tapaamisen jälkeen. Muistion mukaan Trump sanoi Comeylle toivovansa, että tämä voisi antaa Flynniä koskevan tutkinnan olla.

Trumpin turvallisuusneuvonantajana toiminut Flynn joutui eroamaan helmikuussa, kun kävi ilmi, että hän oli valehdellut yhteyksistään Venäjän suurlähettilääseen. Tämän katsottiin tehneen Flynnistä alttiin Venäjän kiristykselle.

Trump tapasi Comeyn muistion mukaan päivä Flynnin eron jälkeen. The New York Timesin mukaan muistion kirjoitti Comey pian tapaamisen jälkeen. Lehden tietoon muistion sisältö tuli, kun Comeyta lähellä oleva lähde luki muistion lehdelle. Myös uutiskanava CNN:n lähteet ovat vahvistaneet muistion olemassaolon ja sisällön.

Trump erotti Comeyn FBI:n johdosta yllättäen viime viikolla. Comey johti tutkintaa Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin. Trumpin hallinnon mukaan Comey erotettiin luottamuspulan takia sen jälkeen kun FBI oli ajautunut sekasortoon hänen johdollaan. Epäilijät kuitenkin sanovat, että potkujen taustalla on nimenomaan Venäjä-tutkinta.

"Olisi hyökkäys laillisuusperiaatetta vastaan"

Valkoinen talo kiisti tuoreeltaan, että Trump olisi pyytänyt FBI-johtajaa luopumaan tutkinnasta. Uutinen käynnisti kuitenkin välittömästi uuden keskustelun Trumpin toiminnasta presidenttinä ja hänen hallintonsa kaoottisuudesta.

Demokraattipuolueen johto syytti Trumpia mahdollisesta syyllistymisestä oikeuslaitoksen toiminnan estämiseen. Edustajainhuoneen demokraattijohtaja Nancy Pelosi sanoi lausunnossaan, että mikäli väitteet Trumpin pyrkimyksistä torpata FBI-tutkintaa pitävät paikkansa, Trump on käyttänyt virka-asemaansa väärin ja pahimmassa tapauksessa estänyt oikeuslaitoksen toimintaa.

– Presidentin julkea yritys sulkea Michael Flynniä koskeva tutkinta olisi hyökkäys demokratiallemme elintärkeää laillisuusperiaatetta vastaan, Pelosi sanoi.

Oikeuden kulun haittaaminen olisi rikos.

Demokraattien kärkisenaattoreihin kuuluva Dick Durbin kommentoi, että syytös oikeuden haittaamisesta on "yksi vakavimmista, joita (poliittista) johtajaa vastaan voidaan esittää".

Comeyta vaaditaan todistamaan

FBI:n ex-johtajaa Comeyta vaadittiin heti New York Timesin paljastuksen jälkeen avaamaan keskusteluaan presidentti Trumpin kanssa.

Venäjän sekaantumista viime vuoden presidentinvaaleihin tutkivaa komiteaa kongressissa johtava republikaanisenaattori Lindsey Graham vaati Comeyta komiteansa eteen todistamaan keskustelun kulusta.

Graham sanoi uutiskanava CNN:lle, että mikäli uutinen Trumpin ja Comeyn keskustelun kulusta pitää paikkansa, hän olisi valmis harkitsemaan erikoistutkintaa.

Comey kutsuttiin jo kertaalleen senaatin tiedustelukomitean suljettuun istuntoon, mutta hän kieltäytyi. New York Times uutisoi aiemmin, että Comey on halukas todistamaan kongressissa, mutta vain jos se tapahtuu julkisesti.

Skandaali salaisuuksien lipsauttelusta ei ehtinyt edes jäähtyä

Väitteet Trumpin yrityksestä torpata FBI-tutkinta tulivat julkisuuteen, kun Trumpin hallinto vasta yritti toipua edellisestä mediapaljastuksesta, jonka mukaan presidentti puhui sivu suunsa tapaamisessa venäläisjohdon kanssa.

Washington Post -lehti uutisoi noin vuorokautta aikaisemmin Trumpin paljastaneen huippusalaisia tietoja Venäjän ulkoministerille ja suurlähettiläälle tavatessaan nämä Valkoisessa talossa viime viikolla.

Lehden lähteiden mukaan Trump kertoi venäläisille asioita, jotka Yhdysvallat oli pitänyt salassa jopa läheisiltä liittolaisiltaan ja useimmilta Yhdysvaltojen omassa hallinnossa työskenteleviltä.

Lipsautuksen pelättiin vaarantavan Yhdysvaltain suhteet tiedusteluliittolaisiinsa.

Useimmat Yhdysvaltojen hallinnossa työskentelevät syyllistyisivät rikokseen, jos he paljastaisivat tällaisia tietoja Venäjälle. Presidentillä on kuitenkin hyvin laajat valtuudet kertoa eteenpäin luottamuksellisia tietoja, joten Trump ei todennäköisesti rikkonut lakia.

Lue myös:

    Uusimmat