Mainos

CNN: Trump saattoi päättää Comeyn potkuista jo viikko sitten, perustelut pohdittiin jälkikäteen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump saattoi päättää FBI-johtajan James Comeyn erottamisesta jo viikko sitten, kertoo uutiskanava CNN viitaten Valkoisen talon lähteisiinsä.

Trumpin avustajan Sean Spicerin mukaan presidentti päätti Comeyn erottamisesta saatuaan apulaisoikeusministeri Rod Rosensteinin pitkän muistion asiasta eilen. CNN:n mukaan tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan Trump oli pohtinut asiaa jo ainakin viikon päivät.

Potkusuunnitelmista ei kuitenkaan kerrottu juuri muille kuin Rosensteinille ja oikeusministeri Jeff Sessionsille, joiden tehtäväksi jäi löytää perustelut Comeyn potkuille. Eiliseen mennessä syyksi oli valikoitunut demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin sähköpostijupakka.

Kun asiaa koskeva muistio saatiin valmiiksi, Trump oli puhdistanut kalenterinsa maanantain ja tiistain osalta niin, että ainoastaan kansallisen turvallisuuden neuvoston kokoukset oli jätetty paikalleen. Heti sen jälkeen kun Comeyn potkuista oli kerrottu, Trump tapasi Valkoisessa talossa FBI:n kakkosmiehen Andrew McCaben, joka nimitettiin välittömästi viraston virkaatekeväksi johtajaksi.

Demokraatit eivät niele perusteluja

Amerikkalaismediassa on epäilty, että presidentti erotti Comeyn, koska FBI:n Venäjää koskeva tutkinta alkoi päästä liian lähelle Valkoista taloa. Varsinkaan demokraattien keskuudessa Trumpin päätöstä ei ootettu vastaan avosylin.

Näkemyksensä Comeyn erottamisen syihin on ilmaissut muun muassa senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer, joka monen muun demokraatin tavoin peräänkuuluttaa riippumatonta tutkintaa.

– Tämä ei vaikuta sattumalta. Tutkinnan täytyy olla mahdollisimman kaukana Valkoisesta talosta ja kaikista ihmisistä, jotka presidentti Trump on nimittänyt, Schumer sanoi lehdistölle.

Schumer kertoi myös sanoneensa Trumpille, että on virhe erottaa Comey.

– Sanoin että arvoisa herra presidentti, kaikella kunnioituksella olette tekemässä suuren virheen.

FBI tutkii Venäjän sekaantumista Yhdysvaltain vaaleihin ja mahdollisia yhteyksiä Trumpin kampanjaan. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.