Trump julkaisi videon, jossa hän kertoo suorin sanoin vetäytymisestä Syyriasta: "Me voitimme" – asiantuntijoilta kylmäävä arvio päätöksestä – lahja hirmujärjestö Isisille?

Yhdysvallat aikoo vetää kaikki joukkonsa Syyriasta 1:50
Yhdysvallat aikoo vetää kaikki joukkonsa Syyriasta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julkaisi keskiviikkona Twitter-tilillään videon, jossa hän kertoo yhdysvaltalaisjoukkojen vetäytymisestä Syyriassa.

– Olemme voittaneet Isisin, selättäneet sen ja pahasti. Olemme ottaneet maan takaisin ja nyt on joukkojemme aika tulla takaisin kotiin, Trump toteaa videolla.

Yhdysvallat aikoo vetää kaikki joukkonsa Syyriasta niin pian kuin mahdollista.

Lahja isisille?

Asiantuntijat kuitenkin näkevät Yhdysvaltojen vetäytymisen Syyriasta merkittävien kurdiliittolaisten hylkäämisenä ja lahjana äärijärjestö Isisille.

Asiantuntija Charles Lister, amerikkalaisesta Middle East Institutesta, kutsuu päätöstä ”lyhytnäköiseksi ja hyväuskoiseksi”, kertoo AFP.

– Tämä ei ole vain Isisin unelmaskenaario, vaan myös Venäjän, Iranin ja Assadin hallinnon, jotka kaikki tulevat hyötymään merkittävästi Yhdysvaltain vetäytymisestä, Lister kertoo AFP:lle

The New York Timesin mukaan vetäytymisen uskotaan näyttävän vihreää valoa Turkille, joka on aikaisemmin uhkaillut hyökkäyksellä Koillis-Syyriaan. Jos Turkki hyökkäisi alueelle, kurdijoukkojen odotetaan palaavan rajan tuntumaan alueilta, joilla taistellaan Isisiä vastaan.

Yhdysvalloilla on Syyriassa noin 2 000 sotilasta. Valtaosa sotilaista on juuri kouluttanut Isisiä vastaan taistelevia paikallisia SDF-kurdijoukkoja.

Lue myös:

    Uusimmat